Volledig scherm
De informatiebijeenkomst trok maandagavond vooral buurtbewoners. © Gert-Jan Buijs/BD

In woning aan de Sternlaan in Vlijmen komen géén statushouders naast stel met trauma

VLIJMEN - In de Vlijmense wijk de Sternlaan worden geen statushouders gehuisvest. Dat heeft de gemeente Heusden donderdagavond bekendgemaakt.

De komst van vier alleenstaande Syrische jongens naar de woning is van de baan. Ook wordt in het pand geen gezin gehuisvest.

Aanslag
Het nieuws dat er mogelijk opvang werd gerealiseerd in de Vlijmense wijk schoot bij diverse buurtbewoners in het verkeerde keelgat. In het bijzonder stootte het plan van de gemeente de buren van de woning tegen de borst. Het stel was in 2015 betrokken bij een IS-aanslag in Tunesië en kon de mogelijke komst van statushouders naar hun wijk niet verkroppen.

De gemeente laat in een schriftelijke verklaring weten dat ze rekening wil houden met het stel. ,,Het gaat niet goed met deze mensen. Dit zijn zulke bijzondere omstandigheden dat we er rekening mee moéten houden”, meldt burgemeester Jan Hamming.

Ontmoeting
Afgelopen maandagavond was werd al een informatiebijeenkomst op het gemeentehuis gehouden voor een aantal buurtbewoners. De bewoners van Sternlaan staan open voor een ontmoeting met de vier Syrische jongens. ,,Zij hebben hetzelfde meegemaakt als wij en misschien kunnen we elkaar hebben”, vertelden ze de burgemeester Hamming tijdens het gesprek dat donderdag plaatshad.

Waar in de gemeente de statushouders dan wel worden opgevangen, is nog niet bekend. De burgemeester benadrukt samen met Woonveste op zoek te gaan naar een andere woning in de gemeente om de vier jonge Syriërs te huisvesten.

Lees meer nieuws over de opvang van asielzoekers en de huisvesting van statushouders in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Waalwijk, Heusden e.o.