Volledig scherm
De brandweer zaagt in Vlijmen een garagebox open waarin zich een wietplantage bevindt. © FPMB/Anja van Beek

Je buurman aangeven bij de politie? 'Waarom zou ik?'

HEUSDEN - Burgemeester Jan Hamming roept de inwoners van de gemeente Heusden op om niet langer 'weg te kijken' als ze in hun buurt drugscriminaliteit vermoeden. Hij stuurt volgende week een brief met een oproep om 'verdachte situaties' bij de gemeente, de politie of Meld Misdaad Anoniem.

Premier Rutte gaf Hamming woensdag bij zijn bezoek aan Den Bosch complimenten voor zijn initiatief. Maar niet al zijn burgers denken er hetzelfde over, zo blijkt bij een rondgang in Oudheusden, één van de kernen van de gemeente van Hamming. ,,Het helpt toch niet", zegt een man in wiens straat dinsdagavond nog een hennepkwekerij werd opgerold. ,,Voor elke wietkwekerij die wordt opgerold, komen er drie terug", zegt hij.

Een vrouw: ,,Als ik iets zou zien of ruiken, zou ik daar aanbellen: het is niet zo slim wat jullie aan het doen zijn. De politie bellen, dat doe je niet. Ik niet tenminste". De vrouw noemt burgemeester Hamming een 'flapdrol': ,,Je hebt overal wietplantages, maar hij bazuint overal rond hoe erg het hier is, zelfs op televisie. Heusden is een leuk toeristisch plaatsje, maar straks komt er niemand meer."

Het goede nieuws voor Hamming is dat bij de twee hennepkwekerijen die onlangs in Oudheusden werden opgerold, de politie wel degelijk werd getipt. Zoals het ook een feit is dat Brabanders steeds vaker bellen met Meld Misdaad Anoniem. Verreweg de meeste meldingen aan over soft en hard drugs.