Volledig scherm
Koos van Hoften had vroeger op de Vismarkt (pand waar hij voor poseert) een rijwiel- en bromfietshandel. © Sander Verhoeven/Beeld Werkt

'Je kunt in de vesting Heusden nauwelijks nog terecht voor de eerste levensbehoeften'

HEUSDEN - "Je kunt in de vesting Heusden nauwelijks nog terecht voor de eerste levensbehoeften.” Dat stelt de 92-jarige Koos van Hoften die zelf jarenlang een rijwiel- en bromfietshandel dreef aan de Vismarkt. "Het stadje richt zich op toeristen en niet meer op de bewoners en hun eerste levensbehoeften. Heel jammer.”

"Heusden is tegenwoordig helemaal gericht op toeristen en bootjesmensen. We hebben hier een stuk of dertien galerieën. Best leuk, ware het niet dat de middenstand van weleer vrijwel geheel is verdwenen. Een slechte zaak voor de oudere bewoners die niet of niet meer kunnen autorijden, maar nog wel zelfstandig boodschappen willen doen. Zij zijn in dit opzicht afhankelijk geworden van hun familie, vrienden en kennissen.”

De meeste winkeliers zijn volgens Van Hoften niet voor niets gestopt. "Hun kleine winkels konden niet opboksen tegen de grootwinkelbedrijven die vanaf de jaren zeventig overal als paddenstoelen uit de grond rezen. Ook vanwege de soms hoge huurprijzen viel er voor veel Heusdense winkeliers geen droog brood meer te verdienen.