Volledig scherm
© Jeroen de Jong/BeeldWerkt

Kil afscheid na prachtige tijd in De Fellenoord

DRUNEN - Nog even kan Jorg van Broekhoven genieten van de idyllische omgeving rondom boerderij De Fellenoord, op een steenworp afstand gelegen van de Drunense duinen.

Per 1 december trekt hij met zijn vriendin in een appartement. Daar wachten ze op de voltooiing van hun nieuwe huis. Ook in een fraai buitengebied, waar Van Broekhoven kan genieten van de natuur en de vrijheid. Maar hij verlaat De Fellenoord met een rotgevoel.

De eigenaar van Zaagmans & Vandenpenseele werkt sinds 2010 vanuit het rijksmonument. Met drie andere kunstenaars, Marjolein Peeters, Frans Hagendoorn en Hans van Bijnen, vormde hij Atelier Fellenoord.Totdat Hagendoorn en Van Bijnen in 2013 vertrokken.

Voor eigenaar Monumenten Fonds Brabant vielen twee huurders weg. Dus ook inkomsten. Van Broekhoven: „Marjolein en ik kregen te horen dat de boerderij niet meer rendabel was en moest worden verkocht. We hebben aangegeven zelf nieuwe huurders te zoeken. Die kregen we niet tijdig gevonden. Toen hebben we voorgesteld om zelf één deel van de huur op ons te nemen. Vanaf die tijd ben ik er gaan wonen.”

Niks vernomen
Doordat er nog één huurder te weinig was, bleef verkoop een optie voor het Monumenten Fonds Brabant. „Als er over zou worden gegaan tot verkoop, zouden Marjolein en ik als eerste worden benaderd. Wij hadden hier ons bedrijf, vandaar. Daar is het Monumenten Fonds mee akkoord gegaan. Uiteindelijk is er niks van gekomen. Op 1 juli 2015 hoorden we dat de boerderij was verkocht. We zijn nooit meer benaderd, dus hebben we ook nooit ja of nee kunnen zeggen.”

Wat Van Broekhoven en Peeters wel kunnen bedingen: ze mogen de boerderij nog bijna anderhalf jaar huren. Het was een fantastische plek om te wonen en te werken, vindt Van Broekhoven. „Kijk om je heen, al die bomen in de herfst. Daar kan ik enorm van genieten.”

Waalwijk, Heusden e.o.