Volledig scherm
Van links naar rechts: Coriel van Delft, Sjaak Verhoeven en Eddie van Heist. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Komkommertelers in De Langstraat gingen hard onderuit

ELSHOUT - Coriel van Delft kan zich de gouden tijden in zijn Elshoutse kas boordevol komkommers nog goed herinneren. ‘Weer een gulden, weer een gulden, weer een gulden’, jubelde hij bij elke haal van zijn mes.

Maar met de nieuwe eeuw kwam de klad in de komkommerteelt: internationale concurrentie, EHEC-bacterie, stijgende stookkosten. In Brabant nam het aantal bedrijven de afgelopen vijftien jaar drastisch af van 119 naar 53. In de Langstraat was de kaalslag nog machtiger.

Rondgang
Jarenlang maakte Van Delft deel uit van ‘de rondgang’, een clubje van elf komkommertelers binnen de grenzen van de huidige gemeente Heusden. Elke week opende een van hen de eigen kas om zijn kneepjes van het vak met de anderen te delen.

Concurrenten? Collega’s: in één blok gingen alle komkommers van de rondgang immers naar de eigen veiling in Drunen. „Mooie tijd”, mijmert Van Delft. Maar de rondgang is bovenal verleden tijd. Van de elf plukt vandaag de dag alleen Willy de Kok te Haarsteeg nog komkommers.

In de Langstraat-editie van het Brabants Dagblad van zaterdag 15 oktober blikt Coriel van Delft samen met twee andere ex-telers, Sjaak Verhoeven (Hedikhuizen) en Eddie van Heist (Haarsteeg), terug op de val van de komkommer.

Waalwijk, Heusden e.o.