Volledig scherm
Filmmaker Frodo Kuipers boven zijn lichtbank © Daphne van Breemen

Kunstroute biedt een kijkje achter de schermen bij kunstenaars

NIEUWKUIJK - Kunstliefhebbers hoeven zich dit Pinksterweekend niet te vervelen. Zij kunnen dankzij Route van de Kunst zaterdag, zondag en maandag in Drunen, Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg een kijkje nemen bij verschillende kunstenaars. Dit jaar vindt alweer de zesde editie plaats.

Schilders, beeldhouwers, fotografen en filmmakers: allemaal doen ze mee aan de kunstroute en laten hun werk aan het publiek zien.

"Kunst moet aanspreken", vindt Anne-Marie Somers uit Drunen. De schilderes schildert vooral dingen die in haar opkomen. "Die dingen ontstaan vanuit mijn gevoel. Het kan inspiratie zijn of een gebeurtenis." Ondertussen laat Somers verschillende werken zien. Op haar aanrecht staan nog kwasten en liggen doekjes met verfvlekken. In een ander kamertje in het Drunense huis van Somers exposeert Suzanne Timmer haar objecten. "Ik maak mijn werken van koffiefilters, maar ook wattenstaafjes, knikkers en acrylverf. Materiaalonderzoek is heel belangrijk."

Mirjam Bongers (64) uit Nieuwkuijk begon in haar eigen woonplaats de kunstroute per fiets. Langs de weg staan gele pijlen aangegeven om de bezoekers naar de goede plaats te wijzen. "Zometeen fiets ik door naar Vlijmen", vertelt Bongers. Ze is momenteel bezig met een cursus kunstgeschiedenis en besloot daarom de kunstroute te bezichtigen. "Maar ik ben ooit al eens eerder geweest. Het leukste vind ik dat je zo gemakkelijk met kunstenaars in aanraking komt."

In zijn studio in Nieuwkuijk zit Frodo Kuipers boven zijn lichtbank gebogen. Wie dat wil, krijgt dus vandaag letterlijk een kijkje achter de schermen. De filmmaker liet zien hoe hij zijn tekeningetjes tot leven brengt. "Voor iedere beweging van mijn animatiefiguren moet ik een nieuwe tekening maken. Als ik al deze tekeningetjes achter elkaar leg en dan film, lijkt het of het figuurtje beweegt." Filmen doet Kuipers niet met een camera, maar met een scanner. Dit omdat hij animatiefilmpjes maakt. "Humor treedt altijd terug in mijn creaties. Ik wil mensen op een positieve manier entertainen, maar er moet wel betekenis in het verhaal zitten."