Volledig scherm
Pater Cees Schuurmans. © Hans van der Ven

Laatste cisterciënzer van abdij Mariënkroon Nieuwkuijk overleden

VLIJMEN - Pater Jacobus, ook wel bekend als pastoor Cees Schuurmans (1930), is afgelopen donderdag overleden. Hij was de laatste monnik van abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk.

Volledig scherm
Toren Abdij Nieuwkuijk. © Hans van den Eeden

Pater Schuurmans vertrok als zestienjarige, in 1947, naar het seminarie van abdij Mariënkroon. Aanvankelijk zou hij boekbinder worden, maar het liep anders. Cees raakte als vijftienjarige bevlogen van de Sint Bernardus bedevaart die ieder jaar in augustus in de abdij werd gehouden. Samen met honderden gelovigen uit Tilburg en omgeving trok hij te voet naar de abdij om daar het reliek van Bernardus van Clervaux te vereren. 

,,Ik werd door de bedevaart en het bezoek aan de abdij sterk gemotiveerd om monnik te worden. Ik heb er geen moment spijt van gehad", aldus pater Schuurmans in een interview met de journalist Hans van den Eeden.

Gewijd

In 1963 woonden er 83 kloosterlingen op de abdij. In hetzelfde jaar werd Cees Schuurmans tot priester gewijd. Het was een gevarieerde gemeenschap waar verschillende karakters samenkwamen. Naarmate de abdij uitdunde, waren de kloosterlingen meer op elkaar aangewezen. Na zijn priesterwijding assisteerde hij in de parochies in Hedikhuizen, Herpt en Waalwijk. 

Graag was Schuurmans in Nieuwkuijk pastoor geworden. Tot zijn teleurstelling besliste de prior anders. In 1977 werd hij bouwpastoor in de nieuwbouwparochie van de Vliedberg in Nieuwkuijk. Tot 2013 zou hij pastoor blijven. Dat de parochianen hem op handen droegen bleek tijdens zijn 50 jarig priesterfeest. Velen herinneren hem als open pastoor die in de sfeer van bisschop Bekkers en het Tweede Vaticaanse Concilie pastoraal leiding aan de parochie gaf. 

Het einde van de Cisterciënzers

Door het overlijden van verschillende paters woonde hij een periode in het grote complex van de abdij alleen nog samen met Abt Gerardus Hopstaken die in 2016 is overleden. Het bewustzijn van Pater Schuurmans en de abt dat een van beiden 'het licht uit zou moeten doen' was sterk aanwezig. 

In verband met zijn kwetsbare gezondheid woonde Schuurmans sinds enkele jaren op het woonzorgcomplex St. Janshof in Vljmen. Schuurmans besefte dat het leven eindig is. ,,Ik hoop dat ze op het kerkhof van de abdij nog een plaatsje voor mij hebben vrijgehouden", grapte hij. 

Pater Jacobus Schuurmans hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Op 22 november wordt in de kapel van abdij Marienkroon de uitvaartdienst gehouden. Daarna wordt hij op het kerkhof tussen zijn medebroeders begraven. Het overlijden van pater (Cees) Jacobus Schuurmans markeert het einde van de Cisterciënzers in abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk. De Focolarebeweging is sinds 2006 actief op het terrein van de abdij.

Volledig scherm
Abdij Mariënkroon Nieuwkuijk. © Hans van den Eeden
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement