Volledig scherm
Erik Blaauw heeft een app bedacht waarmee mensen, die in geval van nood 112 bellen via de app, ook meteen een locatie op hun scherm krijgen. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Ministerie maakt werk van nationale 112-app

VLIJMEN - Het ministerie van veiligheid en justitie gaat eindelijk werk maken van een nationale 112-app. Het heeft de Landelijke Meldkamerorganisatie (LMO) de opdracht gegeven te onderzoeken of het mogelijk is een 112-app uit Finland op te nemen die daar sinds 2015 landelijk operationeel is. 

Vlijmenaar Erik Blaauw, die bij gebrek aan een fatsoenlijke 112-app er zelf één liet ontwikkelen, reageert verheugd. ,,Het is goed dat dit probleem eindelijk onder de aandacht is gebracht bij de politiek.”

Bij de Finse app worden de locatiegegevens en accuraatheid te allen tijde opgeslagen in een cloud. De meldkamer krijgt de locatie-informatie alleen gedurende het gesprek met de melder. De 112-app zoekt met behulp van gps in de telefoon continu naar verbetering van de accuraatheid van de locatiegegevens. 

De Finse app werkt in tegenstelling tot die van Blaauw niet als de telefoon vergrendeld is en ook de luidspreker wordt niet automatisch ingeschakeld. ,,Laat ik vooropstellen dat ik mijn app zie als een tijdelijke oplossing en ik het toejuich dat de Nederlandse overheid ermee bezig is. Als de Finse app wordt aangeschaft, kan mijn app nog steeds dienen als goede back up." 

Die door Blaauw ontwikkelde app blijft overigens onverminderd populair. Naast de app voor android die inmiddels ruim 17.000 keer is gedownload, heeft Blaauw het bedrijf iPolo’s Development een app voor de iPhone laten ontwikkelen. Deze app is ruim 2300 keer gedownload. 

Waalwijk, Heusden e.o.