Volledig scherm
Aspergekweker Laurens Klerks zou maar wat graag willen dat het Haarense deel van de Loonse en Drunense Duinen meteen ingelijfd wordt bij de gemeente Heusden. Net als andere ondernemers hoopt hij dat Heusden de Margrietweg zo snel mogelijk fietsvriendelijk maakt. © Beeld werkt

Naar Heusden? Liever vandaag dan morgen!

HEUSDEN/HAAREN - Met een beetje mazzel komt het Haarense deel van de Loonse en Drunense Duinen bij Heusden. De ondernemers kunnen in ieder geval niet wachten.

Dat Heusden het hele oostelijke deel van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen erbij krijgt, staat niet zwart op wit. Logisch is het wél. Inwoners en ondernemers zien het in ieder geval helemaal zitten.

Heusden is niet doof voor die lokroep, en probeert het Haarense stuk van het nationaal park binnen te hengelen. De provincie en de betrokken gemeenten hebben nog helemaal niet concreet over de grens gesproken. Wel over welk gebied ze het gaan hebben: dat waarvan de bewoners gericht zijn op Heusden én bij het nationaal park hoort. Het komt erop neer dat de grens van Heusden 'op een logische wijze' wordt doorgetrokken. Voor de goede verstaander: Trek de Oude Bosschebaan door, via De Heikant en de Loonse Baan. Is logisch. 

Bij Laurens Klerks uit De Margriet zullen de champagnekurken knallen als het zover is. ,,Maar waarom moet dat nog vier jaar duren?" De aspergeteler, boomkweker en - tot voor kort - veehouder woont en werkt aan de Hoef Ten Have, een zijpad van de Margrietweg. De zwanenzang van Haaren mag van hem snel gezongen worden.

Ook bij Nick Jansen, eigenaar van camping Distelloo aan de Margrietweg, staat Haaren er niet heel positief op. ,,Ik zie ze alleen als ze toeristenbelasting komen innen. Wat mij betreft hoort Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen bij de gemeente Heusden. En natuurlijk bij Loon op Zand." De eerste verbetering die Heusden mag aanbrengen is aan de Margrietweg zelf. ,,Daar moet een fietspad komen."

Laurens Klerks woont hier al vijftig jaar in de Margriet. Ook hij zou graag een fietsvriendelijke Margrietweg zien, niet in het minst omdat de verkoop van zijn asperges 'aan huis' een belangrijke inkomstenbron is. Met Haaren heeft hij dus helemaal niks, maar wat is er dan zo mis? ,,Bestuurlijk is Haaren ver onder de maat", zegt hij.

Weer een stukje verderop aan de Margrietweg zit het pannenkoekenhuis Helvoirtse Heide. Eigenaar Maarten van Arkel moet het helemáál van passerende toeristen hebben. ,,Heel goed als ze het Nationaal Park bij Heusden neerleggen. De Margriet ligt te ver van Haaren." Dat bedoelt hij letterlijk. ,,De N65 loopt er ook nog tussen. De Drunense Duinen leven niet in Haaren." Volgens Van Arkel zijn ze in Heusden qua toeristische visie al een stuk verder. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement