Volledig scherm
© Provincie Noord-Brabant

Nieuwe maaimethode moet biodiversiteit bij Drunen en Andel verbeteren

DRUNEN/ANDEL - De provincie Noord-Brabant start deze maand met de pilot 'sinusmaaien' langs de N267 tussen Drunen en Andel. Op die manier wil de provincie onderzoeken of een andere manier van maaien beter is voor de ontwikkeling van flora en fauna langs de wegen. De pilot duurt 1 tot 3 jaar.

Sinusmaaien is een nieuwe methode om 'gedifferentieerd te maaien'. Er wordt afwisselend in de breedte en hoogte gemaaid en ook de maaiperiodes verschillen. Het is de bedoeling dat door de methode diversiteit in de ontwikkeling van begroeiing ontstaat, planten en bloemen meer kans krijgen om te bloeien en dat niet-gemaaide vegetatie een overwinteringsplek vormt voor insecten en andere kleine dieren.

Amfibie
Voor amfibieën en kleine zoogdieren ontstaat bovendien een afwisselend landschap, met schuilgelegenheden en verbindingszones tussen leefgebieden.

Voeding
Volgens de provincie biedt een berm die wordt onderhouden met de sinusmethodiek langer voeding en is de methode veiliger voor dieren. Momenteel worden de meeste bermen van de provinciale wegen in het najaar in z'n geheel gemaaid.

Waalwijk, Heusden e.o.