Volledig scherm
Burgemeester Fons Naterop, voorzitter van streekarchief Salha, krijgt uitleg van adjunct-streekarchivaris Mariska Heijmans over de nieuwe service. © Bertjan Kers/BD

Nieuwe online service: stukken liggen klaar bij bezoek aan streekarchief in Heusden

VIDEOHEUSDEN/BABYLONIËNBROEK - De trefwoorden zijn: 'proces', 'diefstal', 'Wijk'. Op het scherm van de laptop van burgemeester Fons Naterop verschijnt het bijbehorende archiefstuk over het proces uit 1809 tegen drie inwoners van Wijk. Ze hadden aardappels gestolen en een jas van ene kapitein Zurich. Die hadden ze ook verpatst.

Naterop, voorzitter van Streekarchief Langstraat Heusden Altena, kan vanuit zijn huiskamer in Babyloniënbroek zien dat Salha de processtukken heeft. Nieuw is dat hij via een paar klikken kan aanvragen om de stukken in te zien. Een afspraak is te maken via een agenda op de site.

Volledig scherm
Met een klik op het rechter icoon is een afspraak bij het archief zo gemaakt. © Salha
Volledig scherm
De processtukken uit 1809 over de drie dieven uit Wijk. © Bertjan Kers/BD

Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. In de vesting is het archief op twee locaties gevestigd en daarnaast heeft het archief ook nog een depot in Zaltbommel. Adjunct-streekarchivaris Mariska Heijmans: ,,Daarom is het beter om stukken altijd van tevoren aan te vragen. Zo voorkom je dat je tevergeefs naar de studiezaal komt."

Geseling

De drie dieven kregen niet bepaald een werkstrafje. Ze werden veroordeeld tot geseling, een brandmerk en acht jaar celstraf en werden verbannen uit de provincie. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement