Volledig scherm
Kunstenaar Legs Boelen © Beeld werkt

Nieuwkuijkse kunstenaar kan volledig vrij werken dankzij de gevangenis

NIEUWKUIJK - Legs Boelen (66) uit Nieuwkuijk is muzikant en beeldend kunstenaar. In zijn kunstwerken is hij een volkomen vrije geest. Dat heeft hij mede te danken aan zijn werk in de Penitentiaire Inrichting in Vught. 

Kunst en gevangenen, het was terra incognita. ,,Ik moest het destijds allemaal zelf uitvinden. Ik voelde me een conceptueel kunstenaar. Het leven is kunst of kan in kunst veranderen. Dat pakte soms heel verrassend uit, dan was ineens het plafond beschilderd. Nee, daar was de directie niet echt blij mee."

Gunstig effect

Toch kreeg die in de gaten dat het kunstzinnig werken wel degelijk een gunstig effect had op de gevangenen. ,,Laat je kunst toe in je leven, dan moet jezelf over frustraties heen kunnen zetten. Elke kunstenaar kent dat gevoel: je komt niet verder. Voor de gevangenen was dat natuurlijk ook een struggle. Maar ze móésten door. Ik eiste dat, bij de eerste les wisten ze dat al. Waar je aan begint, maak je af." 

Kunstenaar zijn en armoede, ze trekken elkaar aan. Daar heeft Boelen dankzij 'Vught' geen last van gehad. ,,Daar verdiende ik de kost, kon ik mijn gezin - vrouw en vier kinderen - van onderhouden. Het was misschien wel mijn grootste kunstwerk." 

In zijn eigen cel, kan hij nu, in alle vrijheid, helemaal doen en laten wat hij wil.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement