Volledig scherm
© Cris Sohier

'Omgekeerd inzamelen' afval in Heusden lijkt gelopen koers

VLIJMEN - Er tekent zich binnen de Heusdense politiek een duidelijke meerderheid af voor de invoering van het zogeheten 'omgekeerd inzamelen 'van afval. Als het licht volgende maand definitief op groen gaat, wordt in de loop van volgend jaar nergens in de gemeente nog restafval bij de mensen thuis opgehaald.

De inwoners moeten dan voortaan met hun vuilniszak naar een ondergrondse container, op maximaal 200 tot 300 meter afstand van hun huis. Allerlei soorten afval dat is te scheiden, blijft wel gewoon thuis opgehaald worden.

Beter scheiden
Een proef in Braken-Oost in Drunen heeft uitgewezen dat op deze manier veel beter wordt gescheiden. Dat is goed voor het milieu, voor de gemeentelijke portemonnee (minder verbrandingskosten) en daarmee voor de hoogte van de afvalstoffenheffing. Die zou snel met 35 euro per jaar omlaag kunnen.

Snel
Voor sommige politieke partijen gaat de invoering wat te snel. Met name Heusden Transparant en Gemeentebelangen willen eerst een proef in een hele kern. Volgens wethouder Mart van der Poel (Heuden Eén) is dat echter niet nodig: Braken-Oost is redelijk doorsnee. ,,En al zouden de resultaten elders wat minder zijn dan in Drunen, dan nog is het de moeite waard."

Van alle kanten werd dinsdagavond in de informatievergadering Bestuur en Beheer aangedrongen op goede communicatie. VVD- er Thom Blankers pleitte zelfs voor een heuse 'Mart van der Poel-roadshow' om gezamenlijk uit te gaan leggen wat er gaat gebeuren.

Bewoners in het buitengebied krijgen volgens de huidige plannen overigens geen verzamelcontainer op korte afstand.

Waalwijk, Heusden e.o.