Een deel van de Baardwijkse Overlaat tussen Waalwijk en Drunen, gezien vanuit de lucht.
Volledig scherm
Een deel van de Baardwijkse Overlaat tussen Waalwijk en Drunen, gezien vanuit de lucht. © foto gien van wijk

Onbegrip bij Van Gol naar Beter; strijd rond Baardwijkse Overlaat gaat door

DRUNEN - De stichting Van Gol naar Beter blijft strijden tegen belangrijke onderdelen van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Dat laat voorzitter Ed van Uijen weten, in reactie op het provinciaal inpassingsplan GOL dat nu ter inzage ligt. 

Van Gol naar Beter richt zich zoals bekend vooral op de Baardwijkse Overlaat, het gebied tussen Waalwijk en Drunen-West. Als het aan plannenmakers van de GOL ligt, gaat de verkeersstructuur daar flink op de schop. Of beter gezegd, er komt het nodige asfalt bij. Dat zou nodig zijn om het verkeer op en rond de A59 en in de dorpen er omheen, beter af te wikkelen.

Van Gol naar Beter wil daar niets van weten en verzet zich onder meer tegen de aanleg van een randweg door de Baardwijkse Overlaat, vrij dicht langs de Heidijk in Drunen. Ook de andere verkeersmaatregelen in dat gebied tussen Waalwijk en Drunen wijst de stichting af. 

Expertsessies

Van Gol naar Beter was betrokken bij een aantal zogeheten expertsessies rond de plannen, waar ze hun eigen inzichten, ideeën en plannen konden inbrengen en laten toetsen. Ze zien daarvan echter niets terug in het ontwerp-pip, een groot provinciaal bestemmingsplan voor de Oostelijke Langstraat.

Dat verbaast Van Uijen, omdat er volgens hem op een aantal punten steun was van deskundigen. Volgens de provincie zijn de alternatieven van Van Gol naar Beter veel te duur, en vormen ze geen goede oplossing voor de problemen.

 Van Uijen op zijn beurt plaatst vraagtekens bij de cijfers die de provincie gebruikt om de ideeën van Van Gol naar Beter van de hand te wijzen.

Snelfietsroute

Ook op een ander onderdeel stuiten de GOL-plannen op kritiek. Bijvoorbeeld als het gaat om de vraag hoe de snelfietsroute precies moet lopen. Met name de Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen (FBL) ziet het plan dat nu is gemaakt niet zitten.

De GOL-plannen liggen nu ter inzage. Nog ruim vijf weken kunnen zienswijzen worden ingediend.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement