Volledig scherm
De graafwerkzaamheden bij de kerk. © Dik de Joode/BD

Overleg kerk en Heusden over werkzaamheden in kerktuin

HEUSDEN - Het kerkbestuur van de Protestantse Gemeente Heusden hoopt de komende dagen duidelijkheid te krijgen over de vraag hoe het precies zit met de vergunningen, die al dan niet noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden in de kerktuin bij de Grote of Catharijnekerk in de vesting.

De kerk wil er extra parkeerplaatsen aanleggen, door een laagje gras af te graven en daar grind op te storten. Voor een dergelijke verharding is een vergunning nodig, die het kerkbestuur niet heeft aangevraagd. Vertegenwoordigers van het kerkbestuur overleggen vandaag (woensdag) met de gemeente over over de verhardingsplannen.

Grafzerken verplaatst
In de kerktuin is maandag niet alleen begonnen met de aanleg van de extra parkeerplaatsen, er zijn ook enkele grafzerken verplaatst. De gemeente ging er vanuit dat zo'n verplaatsing vrijwel zeker een vergunning vereist, maar volgens Thomas Rijneveld, bestuurslid van de kerk, is er nog geen definitief antwoord op die vraag. "We hopen dat deze week via de gemeente te krijgen." Overigens heeft de kerk geen vergunning aangevraagd. "Als het toch moet, zullen we dat doen. En mochten we uiteindelijk geen vergunning krijgen dan plaatsen we de grafplaten terug."

Tot er duidelijkheid is, liggen de werkzaamheden in de kerktuin stil. De gemeente Heusden kwam maandag aan het einde van de middag, de aannemer had toen net een dag gewerkt, in actie omdat het vermoeden bestond dat er geen vergunningen waren aangegeven. In overleg met het kerkbestuur en de aannemer werd besloten dinsdag niet verder te gaan, totdat er helderheid is over de procedures.

Volledig scherm
De kerktuin bij de Grote of Catharijnekerk in Heusden. © Joris Buijs/Beeld Werkt
Volledig scherm
De graafwerkzaamheden bij de kerk. © Dik de Joode/BD

Waalwijk, Heusden e.o.