Volledig scherm
Brug in A59 over Drongelens Kanaal in Waalwijk. De ecologische verbindingszone die hier in de GOL-plannen is opgenomen, is volgens de Partij voor de Dieren veel te smal. © Beeld Werkt

Partij voor de Dieren gaat zich met GOL-plannen bemoeien

VLIJMEN/DEN BOSCH - De kritiek van Bewonersvereniging Vijfhoevenlaan en van stichting Van Gol naar Beter op de plannen Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL), krijgen steun van de Partij voor de Dieren. De statenfractie heeft vragen gesteld.

De partij (2 van de 55 statenzetels) vindt dat de leefbaarheid en de natuur er door de GOL-plannen helemaal niet op vooruitgaan. Volgens de partij lijkt het in de GOL-plannen vooral te draaien om economie en wegen. De Partij voor de Dieren wil weten waarom de provincie alternatieven van bewonersvereniging en stichting, niet heeft doorgerekend. Volgens fractievoorzitter Marco van der Wel hebben Gedeputeerde Staten die alternatieven al bij voorbaat terzijde geschoven. Van der Wel wil dat alsnog een kostenvergelijking wordt gemaakt. 

Te smal

De Partij voor de Dieren vindt de verbindingszone (25 meter) tussen de Loonse en Drunense Duinen en de oude Maas veel te smal. Daarnaast wil de partij  dat zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van bestaande wegen. Zeker in open gebieden met bepaalde natuurwaarden moet zo min mogelijk extra asfalt komen. Volgens Van Wel liggen er dus prima alternatieven, zowel in de Baardwijkse Overlaat tussen Waalwijk en Drunen, als bij Vlijmen-Oost.

Zo wil de bewonersvereniging Vijfhoevenlaan de aanleg van de randweg-oost schrappen. Verkeer vanaf knooppunt Empel naar Vlijmen zou dan via afslag 46  (Engelen), via de Vutter, Haverleij, Bellaard en Voorste Zeedijk naar de Vijfhoevenlaan kunnen. In dat alternatief blijft afrit 44 (Vlijmen-centrum in) open. Bestaande wegen moeten dan wel verbreed worden. ,,We denken dat de kosten daarvan veel lager zullen zijn dan van de aanleg van een randweg."

Medio juni velt de provincie een definitief oordeel over de GOL-plannen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement