Volledig scherm
Anke Vandermullen bij de presentatie van de bakfiets. © Hans van den Eeden

Pilot met bakfiets om Zuiderwaterlinie Heusden te promoten

HEUSDEN -De zuiderwaterline met haar vestingsteden en forten spreekt tot de verbeelding. De linie loopt van Grave tot en met Bergen op Zoom. 

Het beleid van de provincie Noord-Brabant is om de Zuiderwaterlinie meer onder de aandacht van het publiek te brengen. Dat bleek vrijdag in de namiddag in de warme Gouverneurstuin in Heusden. Als pilot werd door de Heusdense wethouder van cultuur Peter van Steen een bakfiets in gebruik genomen. 

Idee

Het idee is van de 22 jarige Anke Vandermullen uit Beda. Het is het resultaat van haar stageopdracht bij Erfgoed Brabant. Ook voor het proces kreeg de voormalig studente aan de Reinwardt Academie veel waardering. "Het is goed dat de Zuiderwaterlinie meer onder de aandacht van het publiek wordt gebracht. Deze linie vervulde tot en met de Tweede Wereldoorlog een belangrijke functie. Het is een eer dat Heusden en met name het Gouverneurshuis daarbij een rol kan spelen", aldus Van Steen. Daarna werd de bakfiets aan het Gouverneurshuis overgedragen.

Bakfiets

In de bakfiets, met klep, is informatie over de Zuiderwaterlinie te vinden. Op de bak zijn tal van foto's van Heusden en omgeving geprint. Kinderen kunnen informatie over een speurtocht en kleurplaten pakken. Voor volwassenen is er informatie, zoals fietsroutes, te vinden. Tevens is een antieke kanonskogel te bewonderen. Tijdens openingstijden komt de bakfiets voor de ingang van het Gouverneurshuis te staan. In het kader van Heusden promotie kan de bakfiets ook door heel de vesting worden ingezet. Op termijn wordt het project in zowel Heusden als op provinciaal niveau geëvalueerd.