Volledig scherm
© Beeld Werkt

Protesten tegen plannen voor nieuwe afrit op A59 bij Drunen-West

DRUNEN - Een paar honderd toehoorders waren zaterdag aanwezig bij de protestbijeenkomst van Stichting Federatie Behoudt De Langstraatspoorbruggen en Van Gol naar Beter. ,,De provincie heeft zijn belang, ik ook."

Een spandoek werd over het fietsbruggetje bij het voormalige café De Westhoek in Drunen opgehangen om reclame te maken voor de zeepkistenrace in Elshout. Even verderop werd niet veel later ook een boodschap uitgedragen. Die was helemaal niet ludiek: Handen af van de Baardwijkse Overlaat. Handen af van de dijk en de spoorbruggen. Een noodkreet van de Stichting Federatie Behoudt De Langstraatspoorbruggen en Van Gol naar Beter. 

Zij protesteren tegen de plannen om bij Drunen-West een nieuwe afrit te creëren voor de A59. Zo zal er over een afstand van 320 meter een hap uit het voormalige spoorwegtracé worden genomen. Onverteerbaar, laten de actievoerders op de protestbijeenkomst aan een paar honderd toehoorders weten. 

,,Een stuk weghalen doet het landschap geen recht aan", vindt ook Drunenaar Maarten Bikker. ,,Je vernietigt daarmee met cultuurhistorische erfgoed en een stukje van de identiteit van Waalwijk en Drunen. Bovendien houd je een litteken over in het landschap. Ja, ik kan heel erg van die omgeving genieten als ik over het Halve Zolenpad fiets of hardloop." En ook: ,,Dat fietspad heeft heel veel prijzen gekregen. Wat je hebt opgebouwd, ga je weer afbreken. Dat vind ik inconsistent beleid." 

Dat er iets met die verkeerstromen op de A59 moet gebeuren staat voor Bikker buiten kijf. ,,Je ontkomt er niet aan. Wat is de beste oplossing? Dat blijft een dilemma. In ieder geval moet je er beter over nadenken, echt alle mogelijkheden goed afwegen."

Wim Koemans woont in de buurt van de Overlaat. ,,Iedereen heeft zijn eigen belang. De provincie, ik ook. We zijn hier voor de rust en het groen komen wonen. Dat wordt bedreigd. We willen dus proberen te behouden wat we hebben." Bovendien: ,,Ik denk dat Van Gol naar Beter echt een beter alternatief heeft. Onderzoek van mensen die er verstand van hebben wijst dat ook uit."