Volledig scherm
In de Aa bij de Laverdonk (Avensteinstraat)

'Provincie ging met ontgravingen Aa tegen eigen natuurbeleid in'

DEN HAAG/BERLICUM - Natuurorganisatie Het Groene Hart vindt dat de provincie Noord-Brabant haar eigen natuurbeleid aan de laars lapt, zo bleek woensdag bij de Raad van State.

Daar vocht Het Groene Hart een uitvoeringsbesluit aan voor het verleggen en vergraven van de Aa tussen Middelrode en Berlicum. Volgens Groene Hart-woordvoerder Adriaan van Abeelen heeft de provincie zonder enig onderzoek het Waterschap Aa en Maas toestemming gegeven deels een nieuwe loop voor de Aa te graven. Daarbij zou heel wat bestaande natuur zijn vernietigd en dat is volgens Van Abeelen in strijd met Brabants eigen strenge natuurbeleid. 

Boter na de vis

Omdat de werkzaamheden afgelopen najaar al zijn uitgevoerd lijkt de rechtszaak een beetje boter na de vis. Van Abeelen ontkende dat niet, maar wees er op dat er ook nog een handhavingsprocedure tegen de provincie en de gemeente Sint-Michielsgestel loopt waarin het Het Groene Hart herstel van de aangebrachte schade eist. 

Daarbij zou de uitspraak in de ze zaak van belang kunnen zijn. Volgens de provincie is alles volgens het boekje verlopen en was er geen uitgebreide ontgravingsvergunningsprocedure nodig. Het Waterschap heeft afgelopen september in het deelgebied Molenhoek, Middelrode en Seldensate op de schop genomen om waterbergingen en poelen aan te leggen en een meer natuurlijk slingerende loop van de Aa te verwezenlijken. 

Meanders

Volgens Van Abeelen was het in 2008 nog de bedoeling om de oude gedempte meanders van de Aa open te graven maar dat is niet gebeurd,”onder druk van de boeren is dat plan verlaten en is er bijna niets van de oude slingerende Aa hersteld. Wel is er bestaande natuur teloor gegaan.” 

De Raad van State buigt zich de komende weken over de vraag of de provincie al dan niet alsnog aanvullende onderzoek moet doen. Uitspraak binnen enkele weken.

Waalwijk, Heusden e.o.