Volledig scherm
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. © ANP

PvdA-burgemeesters doen beroep op Ahmed Aboutaleb na oproep burgemeester Heusden

HEUSDEN - Dertien PvdA-burgemeesters roepen hun collega Ahmed Aboutaleb op om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. "De partij heeft hem nodig, maar vooral: het land heeft hem nodig", zegt burgemeester Jan Hamming van Heusden, initiatiefnemer van de brief.

Volgens de PvdA-burgemeesters wordt de tweedeling in de samenleving steeds groter. ,,Nederland heeft een leidsman nodig die feilloos aanvoelt hoe verschillen kunnen worden overbrugd, maar ook ziet wanneer verschillen dit land verscheuren en ingrijpen nodig is."

Lijsttrekkerschap
De burgemeesters vinden het de hoogste tijd dat Aboutaleb zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van de partij. Dat laten ze niet alleen Aboutaleb weten maar ook het partijbestuur. Hamming: ,,Dergelijke verkiezing spelen toch vaak af in de interne kring. Mensen van buitenaf moeten ook een kans hebben."

Aboutaleb heeft zelf aangegeven het niet op te willen nemen tegen Diederik Samsom. Voor de burgemeesters geen reden de oproep niet te doen. ,,Het is een lastige situatie als je als burgemeester geroepen wordt door Den Haag", zegt Hamming. ,,Het maakt de positie in je eigen gemeente moeilijk. Toch vinden wij dat we hem moeten oproepen het toch te doen. De partij heeft een lijsttrekker nodig die met beide benen in de lokale samenleving staat en weet wat er bij mensen omgaat en dat weet te vertalen in goed beleid."

Yes you can
De burgemeesters sluiten de brief af met: Yes you can, Ahmed. ,,We hopen oprecht dat onze oproep je helpt om die dappere maar noodzakelijke stap te zetten."
Onder meer burgemeester van Tilburg Peter Noordanus, Paul Depla van Breda en Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen ondertekenden de brief.

Waalwijk, Heusden e.o.