Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Raad Heusden verdeeld over opvang terrein Innoseeds Vlijmen

HEUSDEN - De gemeenteraad van Heusden heeft dinsdagavond ingestemd met het voorstel om 2 locaties aan te bieden voor de opvang van asielzoekers: abdij Marienkroon in Nieuwkuijk voor 50 minderjarige meisjes en terrein Innoseeds/De Grassen in Vlijmen voor de opvang van 200 vluchtelingen.

Over de abdij was de politiek het snel en unaniem eens. Opvang op terrein Innoseeds leverde meer discussie op. Zeker omdat (toekomstige) buurtbewoners zich roerden tijdens de raadsvergadering. Zij plaatsten grote vraagtekens bij de geschiktheid van het terrein en stelde dat de afgelopen maanden herhaaldelijk door de gemeente is beweerd dat er géén opvang zou komen. Volgens burgemeester Jan Hamming ging het daarbij echter om de leegstaande hallen op het terrein, niet om het onbebouwde gebied er omheen.

Tegenstand
Een minderheid van de gemeenteraad sprak zich om verschillende redenen uit tégen opvang op het terrein van Innoseeds. Als het daar tot opvang komt, is het de bedoeling ruim 30 huizen te bouwen die na 3 jaar beschikbaar komen als 'gewone' sociale huur- of koopwoningen. Het CDA vreest vertraging vanwege juridische procedures en vindt 2 locaties in Vlijmen te veel voor die kern; Heusden Transparant is sowieso tegen omdat het tegen opvang voor 3 jaar is. Hannie van den Dungen (Heusden Eén) is niet voldoende overtuigd dat terrein Innoseeds meer geschikt is dan bijvoorbeeld de Poort van Heusden. Ook Thijs de Laat (DMP Heusden) is tegen.

Lees meer over vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Waalwijk, Heusden e.o.