Volledig scherm
Piet Mommersteeg. © Bidprentje Piet Mommersteeg.

Reiskaart van Piet Mommersteeg uit Vlijmen in de race als Stuk van het Jaar

VLIJMEN - De jonge priester Piet Mommersteeg uit Vlijmen, maakte in 1927 een reis door het Midden-Oosten. Hij stuurde zijn ouders thuis niet alleen ansichtkaarten en brieven, maar ook een kaart waarop hij de steden langs zijn route tekende.

In deze Maand van de Geschiedenis heeft het Streekarchief Langstraat Heusden Altena de kaart van Mommersteeg genomineerd voor de titel Stuk van het Jaar.

Net als zijn drie broers, afkomstig uit een welvarende ondernemersfamilie, had ook 'oom Piet' een zakelijk talent, vertelt zijn 88-jarige neef Loud woensdag in het Brabants Dagblad. Vlak voor de oorlog werd hij door de kerkleiding op studiereis naar de Verenigde Staten gestuurd. Eenmaal daar kreeg hij de opdracht fondsen voor de katholieke universiteit in Nijmegen te werven.

Mister Anderson
Bijzonder is de vriendschap die Piet Mommersteeg onderhield met Heinrich Brüning. De leider van de katholieke Centrumpartij en voormalig rijkskanselier was een van de Duitse politici die dachten Adolf Hitler voor hun karretje te kunnen spannen. Op de loop voor Hitler vond Brüning incognito onderdak bij de familie Mommersteeg in Vlijmen. Loud Mommersteeg kan zich nog herinneren dat hij Brüning 'mister Anderson' moest noemen.

Klik hier voor een film van de familie Mommersteeg uit Vlijmen.

Volledig scherm
Gebroeders Mommersteeg (vlnr Henri, Piet, Chiel en Wim) © Familie Mommersteeg
Volledig scherm
Reisroute Piet Mommersteeg. © Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Waalwijk, Heusden e.o.