Volledig scherm
De dubbele sluis bij Doeveren © Gien van Wijk

Restauratie Dubbele Sluis Elshoutse Zeedijk Doeveren start in januari 2016

DOEVEREN/ELSHOUT - De restauratie van de historische Dubbele Sluis aan de Elshoutse Zeedijk bij Doeveren start in januari. Als alles meezit is de klus eind mei geklaard. Dit bleek dinsdagavond tijdens een door ruim veertig mensen bezochte informatiebijeenkomst in Elshout.

Tijdens de bijeenkomst informeerde Jurriën Vos, projectmedewerker van de gemeente Heusden, de aanwezigen over verleden, heden en toekomst van het project. Vos vertelde dat de Elshoutse Zeedijk na de St. Elisabethvloed van 1421 een functie heeft gehad om de wateroverlast tegen te gaan. Vanaf de zestiende eeuw kreeg het ook een militaire functie. “De Elshoutse Zeedijk heeft, omdat het deel uit maakt van de Zuiderwaterlinie, grote cultuurhistorische waarde”, aldus Vos.

Hij vertelde dat deze militaire verdedigingslinie van Grave tot het Zeeuwse Sluis liep. Het is een aaneenschakeling van vestingsteden, schansen en forten. Door het onder water zetten van grote stukken grond kon de vijand worden tegengehouden. De gemeente gaat dit project samen met de Provincie Noord-Brabant, Platform Langstraat, Waterschap Aa en Maas en Natuurmonumenten realiseren. Het project gaat ruim 200.000 euro kosten.