Volledig scherm
© Jeroen de Jong/Beeld Werkt

‘Roze kleur mag van het kasteel Land van Ooit af’

DRUNEN/NIEUWKUIJK - De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft er op zich niets op tegen als de roze kleur van het Roze Kasteel in de Poort van Heusden zou verdwijnen. Dat zegt een woordvoerder van de RCE, in reactie op de plannen van de Keldersgroup en Arec-DBM Groep met het landgoed tussen Drunen en Nieuwkuijk.

Het in oorspronkelijke staat terugbrengen van kasteel d’Oultremont is overigens slechts een klein onderdeel van die plannen. De basis vormt een hoogwaardig algemeen diagnostisch-medisch centrum, aangevuld met specifiek onderzoek behandelmethoden en medicijnontwikkeling voor MS en Alzheimer. Ook een hotel, luxe zorgappartementen, hofjeswoningen en huizen zijn onderdeel van het plan.

Veel van de plannen moeten nog uitgewerkt worden, maar als de gemeente Heusden (eigenaar van het landgoed van 44 hectare) en de plannenmakers het eens worden, zal het monumentale kasteel ontdaan worden van de roze kleur. „De gemeente verleent uiteindelijk de vergunning daarvoor, maar moet de Rijksdienst om advies vragen”, aldus de woordvoerder.

Er gaan overigens ook stemmen op om het kasteel roze te laten, als herinnering en eerbetoon aan het Land van Ooit, waar het kasteel deel van uitmaakte.