Volledig scherm
Spelenderwijs werd het thema armoede besproken tijdens het derde jeugdcongres bij Abdij Mariënkroon. © Beeld Werkt

Scholieren Heusden bespreken armoede: 'Traktatie te duur? Vraag het school!'

HEUSDEN - Kinderen van groep zeven in de gemeente Heusden bogen zich tijdens het derde jeugd- congres over het thema armoede. ,,Als ouders een traktatie niet kunnen betalen, laat de school dat doen."

'Kinderen uit gezinnen waar (te) weinig geld is, worden dikwijls gepest.' 'Geldgebrek hoeft helemaal geen probleem te zijn, want je kunt overal hulp krijgen.' 'Als jij thuis te weinig geld zou hebben, zou je dan een sport laten vallen en het tegen anderen vertellen?'

Zomaar drie stellingen, die leerlingen van groep zeven van nagenoeg alle bij Scala aangesloten basisscholen in de gemeente Heusden gisteren tijdens het derde jeugdcongres bij Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk kregen voorgelegd.

Suggesties

Het thema: armoede. Vellen papier met suggesties om mensen in meer of mindere mate uit de armoede te tillen, worden gevuld; er zijn levendige discussies. Elly Sebregts, directeur van de Dromenvanger, had dat wel verwacht. ,,Op die leeftijd hebben de kinderen nog het vermogen van het omdenken, heel creatief naar een probleem kijken. Ook kunnen ze realistisch zijn."

Quote

Het zou een goed idee zijn als supermark­ten nog meer eten dat over is aan de voedsel­bank geven

Nessa Dreher

Nessa Dreher (10) van basisschool De Wilgen geeft daar blijk van. ,,Het zou een goed idee zijn als supermarkten nog meer eten dat over is aan de voedselbank geven. En we kennen iemand die we met verjaardagen geen cadeautje geven, maar nuttige spullen."

Er worden meer ideeën geopperd. Floor: ,,Soms worden kinderen op hun verjaardag ziek gemeld op school, want kan de traktatie niet worden betaald. Het zou mooi zijn als de school dat zou doen." 

Samenwerken

Op 20 november houdt de gemeente Heusden een congres over het armoedebeleid. De gemeente vroeg om dat met dit jeugdcongres ook te doen. Wellicht dat er ideeën uit zouden voortkomen. Die heeft wethouder Peter van Steen, verantwoordelijk voor het armoedebeleid, nog niet gehoord. ,,Kan nog komen, het is nog niet afgelopen." Wel neemt hij de opmerking ter harte dat er meer moet worden samengewerkt. ,,Veel organisaties houden zich ermee bezig. Maar het zijn nog te veel zuilen. De verbinding zoeken wordt een van de thema's." En ook: ,,Armoede wordt nu begrensd op 120 procent van het minimumloon. Verdien je net iets meer, dan kom je niet in aanmerking voor een paar duizend euro aan ondersteuning. We zullen er breder naar moeten kijken."

Vorig jaar stond het jongerencongres in het teken van duurzaamheid. Dat heeft wel iets opgeleverd, zegt Sebregts. ,,Zes scholen hebben een intentieverklaring getekend voor gezonde, klimaatbestendige en groene schoolpleinen."