Kunstenaar Niko de Wit bij zijn beeld Embrasure
Volledig scherm
Kunstenaar Niko de Wit bij zijn beeld Embrasure © Hans van den Eeden

Sokkelproject verwijst naar militair verleden Heusden

HEUSDEN - De kruitdampen zijn opgetrokken en de vrede is getekend. Met een beetje inlevingsvermogen komt het militair verleden in de Jacob van Eyckpassage in Heusden tot leven. Het herinnert aan de verdediging van de vesting door de jaren heen. 

Het kunstwerk Embrassure dat door de Heusdense cultuurwethouder Peter van Steen samen met kunstenaar Niko de Wit is onthuld roept een associatie op met de verdediging van Heusden. Dit bleek vrijdagnamiddag bij de onhulling van het beeld 'Embrassure' in de Jacob Eyckpassage in de vesting. ,,Via het sokkelproject nodigen we ieder jaar kunstenaars uit om hun werk op de sokkel te presenteren. Na de selectie zijn we er blij mee dat het werk van Niko de Wit op de sokkel komt te staan", hield cultuurwethouder Peter van Steen de aanwezigen voor. 

Uit de toelichting van de kunstenaar bleek dat zijn werk is afgeleid van een zes meter hoog kunstwerk dat in Wijk bij Duurstede staat. Het robuuste beeld dat is gemaakt van cortenstaal straalt kracht uit. ,,De inspiratie voor dit beeld vormen de schietopeningen en de borstwering. Deze wordt in de architectuur met de Franse term 'Embrassure' aangeduid. Ik ben er trots op dat het beeld hier in Heusden een jaar mag staan", aldus Niko de Wit. 

De Jacob van Eyckpassage is in de cultuur-toeristische rondleiding van Heusden opgenomen.