Volledig scherm
© ANP

Stormloop ondernemers op schadevergoeding nieuwe postcodes in dorpen Heusden

VLIJMEN - Al meer dan 150 ondernemers uit vijf dorpen van de gemeente Heusden hebben gevraagd om de vergoeding van 100 euro, nu hun postcodes gaan veranderen. Vier bedrijven doen een beroep op meer.

Per 15 januari krijgen Oudheusden, Heesbeen, Herpt, Hedikhuizen, Doeveren en een deel van buurtschap De Hoeven in Haarsteeg een nieuwe postcode. Lang niet iedereen zit daar echter op te wachten. Zo'n wijziging brengt immers extra werk met zich én extra kosten. Bijvoorbeeld vanwege de wijziging van visitekaartjes, briefpapier, belettering op auto's en van adresbestanden. 

Heusden moest de postcodes aanpassen, omdat het wettelijk verplicht is voor elke kern een aparte postcode aan te vragen. Nu vielen ze allemaal nog onder één code. 

Vergoeding

Onder invloed van de kritiek kwam Heusden met een vergoedingsregeling. Bedrijven die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen sowieso 100 euro krijgen. Het enige wat ze hoeven doen is een aanvraag indienen. Bedrijven die denken duurder uit te zijn, kúnnen tot maximaal 500 euro krijgen. Maar dan moeten ze wel rekeningen overleggen. 

Volgens een woordvoerder van Heusden hebben inmiddels 153 ondernemers een verzoek ingediend. Vier daarvan vragen meer dan 100 euro. Of ze dat ook gaan krijgen is nog de vraag. Particulieren komen níet in aanmerking voor een vergoeding.

In totaal zijn 217 bedrijven uit de vijf kernen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Tot 15 juli, de datum dat de nieuwe en oude postcode naast elkaar bestaan, kunnen bedrijven een vergoeding aanvragen.

Voor de invoering van de nieuwe postcodes moet Heusden aan PostNL zo'n 64.000 euro betalen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement