Stuur een kaart: Groeten uit Hedikhuizen

HEDIKHUIZEN - Nog geen dertig jaar mocht ze worden. De naam van Maria Luijben, geboren in Luttelherpt op 2 september 1843, prijkt op een grafsteen die midden in Hedikhuizen staat. ,,Hier rust het stoffelijk overblijfsel van eene jeugdige en deugdzame huismoeder”, luidt de tekst op de steen. Een zuil eigenlijk, licht beschadigd, de letters zijn na 145 jaar nog net leesbaar.

Maria stierf op 23 december 1872 in Rotterdam en werd daags na Kerstmis bij de kerk te ruste gelegd. Wie was die vrouw wiens grafmonument nu zo eenzaam op het speeltuintje aan de Kerkstraat staat?

Haar bidprentje vol troostende woorden leert, net als de steen, dat zij gehuwd was met Nicolaas van Haaren. Samen kregen zij vijf kinderen en Maria overleed kort na de geboorte van de jongste, Gijsbertus. Nicolaas hertrouwde met Elisabeth Maria Ackermans, met wie hij ook nog eens acht kinderen kreeg.

Multinational

Nicolaas, zijn kinderen uit beide huwelijken en zijn zwager Hendrik Ackermans legden de basis voor de NV Ackermans & Van Haaren, een multinational, met nog altijd een notering aan de beurs in Brussel.

De weduwnaar van Maria Luijben overleed in 1904. In Hedikhuizen kwam hij niet meer. Een half leven na Maria’s dood werd hij begraven in Nijmegen.

Stuur ook een groet uit Hedikhuizen en download de ansichtkaart in JPG- of PDF-formaat. In deze serie verscheen ook al een ansichtkaart uit Doeveren.

Volledig scherm
Hedikhuizen © BD