Volledig scherm
Een beeld uit de korte animatiefilm 'Bullet Time' van Frodo Kuipers. De film is deels gemaakt bij Studio Nova in Tilburg © Frodo Kuipers

Succes Bullet Time zit voor Frodo Kuipers vooral in erkenning

NIEUWKUIJK - De film won verschillende prijzen, werd gedraaid op Santa Monica Boulevard in Los Angeles en zelfs voorgedragen voor een Oscar. Bullet Time van animator Frodo Kuipers uit Nieuwkuijk scoorde in de filmwereld. Alleen jammer dat het grote publiek niet wordt bereikt.   

Hoeveel mensen daar Bullet Time hebben gezien? Kuipers is benieuwd, maar heeft geen flauw idee. Misschien was het een groot succes, maar het zou ook kunnen dat de film lege zalen trok. Een trip naar Los Angeles is erg duur en daar kun je verder toch niets betekenen. ,,Ik heb alleen een advertentie in LA Weekly gezien, waardoor ik weet dat de film daadwerkelijk heeft gedraaid."

Volledig scherm
Frodo Kuipers. © Beeld werkt

Hoewel de film niet doordrong tot de shortlist voor de Oscars is Kuipers blij met de erkenning. ,,Toen bekend werd dat we werden voorgedragen was het hier feest. We hebben wel een flesje opengetrokken."

Kogels

Bullet Time is een korte animatiefilm in western-stijl over twee afgevuurde kogels de elkaar tegenkomen. ,,Bullet Time gaat van dood en vernietiging naar liefde. Het doorleven, de weg er naartoe. Dat vind ik zo aansprekend aan dit verhaal", uitte Kuipers eerder zijn passie voor de western in het BD. Die passie sloeg over, met de voordacht voor de Oscar als hoogtepunt. Daarnaast won de film prijzen op filmfestivals in Eindhoven en Zwolle, maar ook Madrid en Athene.

Erkenning kun je niet eten. Geld houdt Kuipers niet over aan de film. Hij gebruikt de voordracht niet om meer geld te vragen. ,,Dat zou ik niet eerlijk vinden. Je wordt niet beter van erkenning." De erkenning opent wél weer nieuwe deuren.  ,,Het wereldje verbreed zich, de voordacht maakt je interessanter. De voordracht staat ook goed op het cv, daar wordt gekeken bij het toekennen van fondsen."

Subsidie

Subsidie, het blijft nodig om projecten als een Bullet Time te maken. Daarin is Kuipers geen uitzondering, dat geldt voor een grote meerderheid van alle Nederlandse films en al helemaal korte films. Daar is geen vraag naar. ,,Op televisie niet en in de bioscoop ook niet. Het is lastig daar zendtijd te krijgen. Je moet dat per individuele bioscoop regelen en het levert ze zelf niets op. Bioscopen tonen liever commercials voor de hoofdfilm", geeft Kuipers aan. 

Quote

Kunst en cultuur mag schuren en schoppen, maar ook verzachten en relative­ren.

Frodo Kuipers

Daarom is het voor projecten als het zijne belangrijk dat er subsidie beschikbaar blijft. Kuipers: ,,Kunst en cultuur zijn de spiegel van de maatschappij. Het middel om aan het denken te zetten. door elkaar te schudden, in beweging te krijgen. Het mag schuren en schoppen maar ook verzachten en relativeren. Ook als je daar minder mensen mee bereikt dan dat je misschien graag zou willen, blijft dat waardevol."

Shipwrecked, een eerdere film van Frodo Kuipers

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement