Volledig scherm
Op de verkiezingsavond werden de uitslagen nauwlettend gevolgd door de Heusdense politici. © Bertjan Kers/BD

Van Esch (DMP Heusden) verwacht voor 8 mei nog geen nieuwe coalitie

VLIJMEN - Martijn van Esch, voorman van DMP Heusden, verwacht niet dat dinsdag 8 mei de nieuwe coalitie in de gemeente Heusden al rond is. Die dag vergadert de gemeenteraad voor het eerst in de nieuwe samenstelling over een 'normale' agenda. ,,Zorgvuldigheid gaat bij de coalitievorming voor snelheid", aldus Van Esch.

DMP Heusden, Gemeentebelangen, VVD en Heusden een maken volgens Van Esch, die de gesprekken namens de grootste partij leidt, gestaag vorderingen. ,,We zijn bezig de partijprogramma's naast elkaar te leggen en de onderwerpen uit te werken." Breekpunten zegt Van Esch niet te zien. ,,Maar er zijn wel een paar onderwerpen waar we wat langer over moeten nadenken", laat hij desgevraagd weten. 

Oude college

Op dinsdag 8 mei zit dus vrijwel zeker nog het oude college achter de tafel: de wethouders Kees van Bokhoven (DMP Heusden), Wim van Engeland (Gemeentebelangen), Thom Blankers (VVD), Mart van der Poel (Heusden een) en Margot Mulder (PvdA).

Drie daarvan keren nagenoeg zeker terug in de nieuwe coalitie: Van Bokhoven, Blankers en Van der Poel zijn al door hun partijen voorgedragen als wethouderskandidaat. De PvdA komt niet terug in de nieuwe coalitie, de partij verloor bij de verkiezingen in maart een van de twee raadszetels; los daarvan heeft Mulder al aangegeven geen nieuwe periode als wethouder te ambiëren. Ook Van Engeland wordt geen wethouder meer; Gemeentebelangen heeft in zijn plaats inmiddels Peter van Steen naar voren geschoven als kandidaat. ,,Alle kandidaten zijn daarmee bekend", aldus Van Esch. ,,Dat bevordert de snelheid."

Quote

Zorgvuldig­heid gaat voor snelheid

Martijn van Esch (DMP Heusden), woordvoerder coalitiegesprekken Heusden

Na een eerste ronde van gesprekken besloot DMP Heusden verder te gaan praten met Gemeentebelangen, VVD en Heusden een. Naast de PvdA is ook Heusden Transparant, de oppositiepartij die van drie naar vier zetels ging, niet meer uitgenodigd. Dit tot groot ongenoegen van Frans van der Lee. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement