Verhuurbedrijf van Jan Kivits (50) opnieuw getroffen door vlammenzee: 'Dit is echt verschrikkelijk'

VIDEOVLIJMEN – Terwijl brandweerlieden het vuur rondom zijn zaak te lijf gingen, stond Jan Kivits machteloos en gespannen toe te kijken. ,,Dit is nou de tweede keer dat ik dit mee moet maken. Ik ben hier eigenlijk wel klaar mee”, vertelt de 50-jarige Vlijmenaar kort nadat de vlammenzee zijn verhuurbedrijf voor een deel in de as legde.

Volledig scherm
De loods in Vlijmen, verwoest door het vuur. © FPMB/Erik Haverhals

Toen de eigenaar vanochtend in alle vroegte stond te kijken naar de grote brand op het industrieterrein in Vlijmen, gingen zijn gedachten terug naar 3 februari 2014. Toen fikte zijn bedrijf Riant Verhuur in Vlijmen tot de grond toe af. Het veranderde Kivits' kijk op bedrijfsbranden compleet. Hij weet nu voor welke problemen de eigenaren staan.

Dezelfde molen

Dat hem dit nu voor de tweede keer overkomt, vindt hij verschrikkelijk. ,,Ik ben toen maanden bezig geweest om mijn bedrijf weer op te bouwen”, verzucht hij. ,,Heb kei hard gevochten om mijn bedrijf weer op de kaart te zetten. Nu komen we dus weer in diezelfde molen terecht. Dit gaat ons weer heel veel geld kosten.”

De brand van vanochtend brak uit bij de buurman. Het vuur verspreidde zich razendsnel en sloeg uiteindelijk over naar de loods van Riant Verhuur waar allerlei spullen opgeslagen lagen. Van steigers, ladders tot tafels en stoelen. ,,Vooral de waterschade is dramatisch voor onze machines”, zegt Kivits. ,,Dat ga ik wel voelen in mijn portemonnee, ook al ben ik hiervoor goed verzekerd.”

Complete bedrijf kwijt

Hoe het nu verder moet? ,,Dat weet ik eerlijk gezegd niet”, vertelt Kivits aangeslagen. ,,Ik moet sowieso door met mijn bedrijf. Ik word bijna 51, kan niet zomaar iets anders beginnen.” Buurman Maas zit naast Kivits. Hij is zijn complete bedrijf kwijt en is te aangeslagen om te reageren.,,Dit doet ontzettend pijn, maar gelukkig is er niemand gewond geraakt”, laat hij kort weten.

Wanneer Kivits weer denkt te kunnen beginnen, weet hij niet. De vorige keer startte hij drie maanden na de brand met de verhuur van bouwmaterialen en feestartikelen. ,,Een artikel in deze krant heeft toen enorm geholpen”, vertelde hij toen. ,,Op de dag van publicatie kreeg ik zestien telefoontjes van oude klanten: 'Jullie bestaan nog'. Al hoor ik nog wel eens mensen verbaasd zeggen: 'Hé, jij was toch afgebrand?”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement