Volledig scherm
Pastoor Davind Lebrun van de parochie Vlijmen-Nieuwkuijk-Haarsteeg heeft de Belgische vlag halfstok gehangen, na het verlies van België tegen Frankrijk (0-1). © Jasper Harthoorn/BD

Verlies van de Rode Duivels, vlag pastoor halfstok

NIEUWKUIJK -  Je zou zeggen: als duivels verliezen, gaat bij de pastoor de vlag in top. Hoe anders is het bij de pastorie in Nieuwkuijk. Daar heeft David Lebrun de driekleur halfstok gehangen. De Belgische wel te verstaan. Omdat hij 'treurt' om het verlies van het Belgisch nationaal voetbalelftal.

Een pastoor die duivels aanhangt. Genoeg reden voor een kerkelijk tuchtproces, zou je zeggen. Toch dreigt voor David Lebrun, pastoor van de Augustinusparochie Vlijmen-Nieuwkuijk-Haarsteeg geen excommunicatie. Want de duivels zijn in dit geval 'slechts' de Rode Duivels. Oftewel: het nationaal voetbalteam van België.

Lebrun leeft al heel het WK voetbal mee met zijn landgenoten. ,,Of ik fanatiek ben? Dat weet ik niet, maar ik volg wel alle wedstrijden van de ploeg." 

Halfstok

Dat hij Belg is én trots op de voetballers steekt hij niet onder stoelen of banken. Voor de pastorie in Nieuwkuijk wapperde het zwart-geel-rood de afgelopen dagen fier. In top uiteraard. Sinds dinsdagavond 22.00 uur echter niet meer. ,,Na de verloren wedstrijd tegen Frankrijk heb ik de vlag direct halfstok gehangen."

Lebrun vindt dat de Rode Duivels een goed toernooi hebben gespeeld. En tegen Frankrijk hadden ze op z'n minst een verlenging verdiend, vindt hij.  Maar helaas, België verloor met 1-0. De pastoor is zeer te spreken over coach Roberto Martínez. ,,Hij heeft het elftal tot een echt team gemaakt. In vorige perioden was dat anders, dan speelde vaak die taalstrijd. De coach heeft het teamgevoel teruggebracht." 

Is een pastoor ook een soort Martínez? Lebrun: ,,Ik probeer in elk geval ook een team te vormen;  dat klopt ja."

Volledig scherm
Pastoor Lebrun. © John Schouten / Beeld Werkt

Geen talent

Aan Lebrun zelf is geen groot voetballer verloren gegaan, erkent hij ruiterlijk. ,,Helaas. Ik was niet voor voetbal in de wieg gelegd nee. Ik heb ooit enkele partijtjes gespeeld, maar dat was geen succes." Aan zijn hartelijke lach te horen, is dat nog maar een understatement.

Hoewel zijn parochianen goed met hem meeleven, heeft de pastoor woensdagochtend de deur van de pastorie toch maar even achter zich dicht getrokken. Even uitwaaien. Niet aan de Belgische kust, maar in Katwijk in Zee. Want een beetje Hollander is hij inmiddels  toch ook. 

Opvallend, veelbesproken of grappig nieuws van het Brabants Dagblad ontvangen via WhatsApp? Dat kan: stuur BD AAN naar 06-82658689. Je ontvangt geen bevestiging, maar bent dan wel aangemeld voor onze WhatsApp-service en je zult meerdere keren per dag een berichtje van ons ontvangen.