De Drie koningen
Volledig scherm
De Drie koningen © Hans van den Eeden

Viering feest Drie Koningen Focolare Nieuwkuijk in teken integratie vluchtelingen

HEUSDEN - De Drie Koningen Balthasar, Melchoir en Caspar spreken symbolisch tot de verbeelding in het kader van de problematiek van vluchtelingen. Dit bleek zaterdagavond tijdens een moslim en christelijk treffen, georganiseerd door de Focolarebeweging in de refter van Abdijhof van abdij Marienkroon in Nieuwkuijk. 

Aanleiding voor de feestelijke bijeenkomst was dat volwassen Syrische mannen, allen statushouders, in 2016 een periode te gast bij de Focolarebeweging waren. Nadat woningen in Haarsteeg, Drunen, Heusden, Oudheusen en Vlijmen waren toegewezen volgde gezinshereniging. 

Zaterdagavond opende de abdij de poorten opnieuw voor statushouders, maar nu met hun inmiddels herenigde gezinnen. Hierbij waren ook verschillende vrijwilligers aanwezig. Tijdens een multi-culti maaltijd werd kennis gemaakt en bijgepraat. Als onderdeel van de bijeenkomst werd de kerststal op het binnenterrein gesloten. Dit gebeurde met een theatraal vertrek van Maria, Jozef en de Drie Koningen. 

Enthousiast kropen, via een verkleedpartij, enkele aanwezigen in deze rollen. Uit alles bleek dat de voormalige asielzoekers, thans statushouders, tevreden zijn met hun nieuwe situatie. "Samen met taalcoaches wordt gewerkt aan het leren van de Nederlandse taal en het vinden van de weg in de Nederlandse samenleving", aldus vrijwilliger Heleen van den Berg.

In de refter van abdijhof
Volledig scherm
In de refter van abdijhof © Hans van den Eeden
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement