Volledig scherm
Kees van Geffen sorteert blik in zijn achtertuin. © Jasper Harthoorn

Vlijmenaar gaat het afval in de natuur te lijf

VLIJMEN - Gewapend met grijper en vuilniszakken trekt Kees van Geffen uit Vlijmen de bossen in. De zooi die hij aantreft maakt hem niet vrolijk. De dankbaarheid van sporters en wandelaars wel.

De Vlijmenaar  kan er niet over uit hoeveel vuilnis mensen laten slingeren in natuurgebieden. Van Geffen ergert zich enorm aan de zooi die hij aantreft. Blik en zwerfafval, puin, maar ook toiletpapier en condooms, vertelt hij tijdens een rondgang langs het Engelenmeer tussen Vlijmen en Den Bosch. Het stoort hem ook dat de beheerders van verschillende natuurgebieden naar zijn zin niet snel genoeg ingrijpen. Jongeren komen hier dealen en barbecueën en er gebeurt niets. 

Sinds een week of zes is hij zelf maar aan de slag gegaan. De natuurliefhebber is honderd procent afgekeurd, dus heeft er de tijd voor. Zwerfaval verzamelt hij in zakken en zet hij langs de kant, blik neemt hij mee naar huis. ,,Dat levert tenminste nog wat op, zwerfvuil moet je voor betalen”. 

Het ijzer scheidt hij in zijn achtertuin van het aluminium met een magneetje. De lipjes van de blikjes zijn van roestvrij staal, die leveren nog eens extra geld op. Honderden blikken wachten daar op de stort. Hoewel Van Geffen momenteel op zwart zaad zit, zamelt hij niet in voor eigen gewin. De opbrengst doneert hij aan de stichting SOS straathonden Turkije. ,Dat heb ik beloofd, dus dat doe ik. Zelf heb ik ook een Turkse straathond.”

Waalwijk, Heusden e.o.