Volledig scherm
Erik Blaauw uit Vlijmen bedacht een 112-app. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Vlijmenaar hoopt levens te redden met 112-app

VLIJMEN - Bijna iedereen komt weleens ergens zonder te weten waar hij precies is. Zo ook Erik Blaauw uit Vlijmen. Hij wandelde samen met vriendin Chantal door de Zuid-Limburgse bossen op het moment dat een wielrenner de macht over het stuur verloor en voorover sloeg. De wielrenner lag bloedend op de grond, bewusteloos.

Blaauw belde 112, maar kon niet vertellen in welke straat hij stond. Kostbare tijd ging voorbij, tot een toevallig passerende automobilist de situatie redt. De situatie spookt na bij Blaauw, die besluit zoiets nooit meer mee te willen maken. Samen met informaticastudent Max Martens ontwikkelt hij daarom een 112-app.

De 112-app kan altijd worden gebruikt, los van op wiens telefoon deze staat. Blaauw: ,,Er is namelijk geen ontgrendelingscode nodig, je kunt de app aanklikken in het beginscherm." Maar er is toch al een noodoproep? ,,Dat klopt, maar als je via de noodoproep belt, heb je weer geen locatiegegevens bij de hand", legt Blaauw uit. Iets dat de app wel biedt. De lengte- en breedtegraad verschijnen automatisch op je scherm. De app schakelt ook automatisch over op luidspreker, zodat je de coördinaten die je op je scherm leest, hardop kunt voorlezen.

De '112 app' is inmiddels te downloaden voor androidtelefoons. ,,Het zou mooi zijn als we er echt mensen mee kunnen redden. Het verschil tussen op de paar meter nauwkeurig en één zijstraat verder kan het verschil tussen leven en dood betekenen."