Volledig scherm
Ed van Uijen van de Stichting van Gol naar Beter op de Heidijk, aan de rand van de Baardwijkse Overlaat. © foto Jeroen de Jong/beeld werkt

'Wethouder Drunen loog over financiën en moet aftreden', vindt oppositiepartij

DRUNEN - Wethouder Mart van der Poel (Heusden ÉÉN) moet wat oppositiepartij Heusden Transparant betreft aftreden. Hij zou volgens die partij hebben gelogen bij de beantwoording van vragen over de kosten van alternatieve plannen voor de toekomstige verkeersafwikkeling in de Baardwijkse Overlaat, het gebied tussen Drunen en Waalwijk.

In december kwam die situatie aan bod in de raad van Heusden, als onderdeel van Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). De Stuurgroep GOL, inclusief de gemeenten Waalwijk en Heusden kiezen voor een nieuwe ontsluitingsweg vlakbij de Heidijk in Drunen. De Stichting van Gol naar Beter is daar op tegen en droeg alternatieven aan.

Op vragen van Heusden Transparant antwoordde wethouder Van der Poel in december dat die varianten zijn afgevallen, onder meer omdat ze veel duurder zijn. In februari kwam hij met nadere cijfers: de gekozen GOL-variant zou tussen 36 en 41 miljoen euro goedkoper zijn.

Heusden Transparant deed die antwoorden echter af als 'een vodje'. Van der Lee sprak toen het vermoeden uit dat 'de berekeningen waar de wethouder eerder over sprak niet bestonden'. Nu stelt hij voor dat laatste ook bewijs te hebben, op basis van informatie die Van Gol naar Beter heeft van de provincie. Daaruit blijkt volgens Van der Lee dat er nooit een cijfermatige (kwantitatieve) afweging is gemaakt tussen de verschillende varianten, alleen een kwalitatieve.

Heusden Transparant heeft maandag vragen gesteld over de kwestie. Wethouder Van der Poel kan op dit moment nog niet reageren, omdat het gaat om zogeheten artikel 61-vragen. ,,We moeten eerst alles goed op een rij zetten", aldus een woordvoerder.

Overigens laat een woordvoerster van de provincie desgevraagd weten, dat alle varianten zorgvuldig zijn afgewogen en dat daarbij wel degelijk naar de kosten is gekeken . ,,Ook verkeerscijfers en en kostenaspecten zijn daarin meegenomen." Daarbij is in eerste instantie alleen aangegeven of een variant 7,5 miljoen duurder of minder duur is dan de GOL-variant. Naar aanleiding van de vragen in de gemeenteraad is volgens de provinciewoordvoerster een nadere kostenspecificatie verstrekt aan de wethouder. Dat is gebeurd op hoofdlijnen, 'vanwege de marktgevoeligheid' van de informatie.

Gedeputeerde Erik van Merrienboer zal de Stichting Van Gol naar Beter snel uitnodigen voor een 'verder toelichtend gesprek'.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement