Volledig scherm
Van Gansewinkel, ook actief in Rotterdam.

600 ontslagen bij Van Gansewinkel

*UPDATE 14.00 UUR* EINDHOVEN - Bij afvalverwerker Van Gansewinkel in Eindhoven dreigen 600 mensen medio 2013 hun baan te verliezen. Het concern meldde vrijdagmiddag dat het gaat om 200 gedwongen ontslagen in Nederland en 100 in België. Het gaat hierbij vooral om staf- en ondersteunende functies en beperkt om chauffeurs en beladers.

Ook worden de huidige acht regio’s in de Benelux teruggebracht tot vier. Het personeel werd vrijdagmiddag op de hoogte gesteld van deze reorganisatie. Het afvalbedrijf is ook actief in verschillende gemeenten in Midden-Brabant.
Bij Van Gansewinkel werken ongeveer 7.500 mensen. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 1,2 miljard euro en is vooral actief in de Benelux.
Durfinvesteerders zijn sinds 2007 eigenaar van de Van Gansewinkel Groep. Op de balans van het bedrijf staat nog een schuld van 1,5 miljard euro uit het verleden.
In antwoorden op Kamervragen van de SP antwoordde staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) vier maanden geleden nog dat de onderneming de rentelasten kon financieren en de situatie stabiel was. Van een dreigende, grootschalige ontslagronde was toen nog geen sprake, liet de staatssecretaris zich destijds vertellen.
Een overzicht van het bedrijf en de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar:
* Van Gansewinkel kondigde in april aan dat de toenmalig bestuursvoorzitter Ruud Sondag zijn functie moest neerleggen vanwege een verschil van mening over het beleid van de onderneming. Ook operationeel directeur Diederik Gijsbers stapte op.
* Toen werd ook bekend dat het nettoverlies van de onderneming vorig jaar was opgelopen met 3 miljoen euro tot 25 miljoen euro. De omzet kwam uit op 1,2 miljard euro. De afvalverwerker heeft al een aantal jaren last van de moeilijke economische omstandigheden, waardoor de prijzen in de afvalmarkt daalden.
* Die prijsdruk hield volgens het bedrijf ook in het eerste kwartaal van dit jaar aan. Door de onzekere omstandigheden werden geen uitspraken gedaan over de financiële verwachtingen voor 2012.
* Van Gansewinkel is actief in Nederland, België, Frankrijk, Tsjechië, Polen, Duitsland, Portugal en Hongarije. Het bedrijf gaf in maart vorig jaar aan voorlopig af te zien van een beursnotering, vanwege het trage herstel van de afvalmarkt.
* Het concern, met hoofdkantoor in Eindhoven, heeft ongeveer 7500 medewerkers in dienst.


Tilburg e.o.