Volledig scherm
De brievenbus in Baarschot. © Tom Tacken/BD

Baarschot wil zijn brievenbus houden

BAARSCHOT - De kleinste kern van de gemeente Hilvarenbeek roert zich. Baarschot wil PostNL ertoe bewegen de enige brievenbus voor het buurtschap met 570, steeds oudere zielen, te laten staan. De campinggasten die ’s zomers een ansichtkaart willen versturen mogen daar nog bij opgeteld worden.

PostNL dunt wegens afname van postverkeer zijn netwerk aan brievenbussen in het hele land uit. In Noord-Brabant neemt het aantal af van 2329 naar 1384. Een kwestie zoals in Baarschot speelt in meer kleine kernen. 

Jac Linnemans neemt namens de Werkgroep Leefhaarheid van het Comité Baarschot contact op met PostNL. Een ander lid van de werkgroep, Silvia Bloemsma, is de kersverse wethouder van de gemeente Hilvarenbeek. Gaat zij namens het dagelijks bestuur van de gemeente ook een brief op poten versturen? ,,Ik ga het binnen het college in elk geval aankaarten”, wil wethouder Bloemsma nog niet te hoog van de toren blazen.

Protest

Maakt een vlammend protest vanuit Baarschot tegen het opheffen van de brievenbus bij PostNL kans van slagen? ,,Ik kan niets beloven”, zegt woordvoerster Hanne Kluck.  ,,We hebben heel zorgvuldig deze operatie voorbereid en tal van belangenorganisaties om advies gevraagd, waaronder in Brabant de KBO-afdelingen. Maar natuurlijk luisteren we goed naar onze klanten.”

De wet eist dat voor inwoners van een kern met minder dan 5000 inwoners binnen een straal van 2500 meter een brievenbus moet zijn te vinden. De afstand tussen Diessen en Baarschot valt daarbinnen.

Meer in het Brabants Dagblad van woensdag 5 april.

Tilburg e.o.