Volledig scherm
Fallopia japonica or Japanese knotweed. Branch with green leaves and white flowers Japanse duizendknoop WITTE BLOEM © Getty Images/iStockphoto

'Bestrijden van duizendknoop is een ongelijke strijd'

HILVARENBEEK - De duizendknoop wint het nog altijd van de verschillende gemeenten. Maar een landelijk protocol moet daar nu verandering in brengen.

Ze maaien de duizendknoop. Stoppen het in aparte zakken, ver weg van het andere groenafval. Reinigen vervolgens al het snoeigereedschap, en rijden dan in een rechte lijn door naar de verbrandingsoven. Laten ze ergens onderweg een duizendknoopje vallen? Grote kans dat ze daar een paar jaar later ook moeten snoeien. Het kost veel extra tijd en is drie keer zo duur als het 'gewone groenonderhoud', maar het moet. In Hilvarenbeek doen ze het al jaren zo, want dat irritante knoopkruid blijft maar terugkomen en een definitieve oplossing hebben ze nog altijd niet. Ze probeerden van alles om de plant uit te roeien: afdekken, heet water of chemisch bestrijden. Maar het onkruid is nog altijd aanwezig in Hilvarenbeek. Nog niet in de dorpskern, maar als je niets doet is dat een kwestie van tijd. ,,Dus", zegt Kees Cattenstart van het groenbeheer, ,,proberen we het nu alleen nog maar te beheersen." Niet meer bestrijden, want het had allemaal totaal geen effect. ,,Het is een ongelijke strijd."

En daarom koos Hilvarenbeek om een project te financieren waarin 'knappe koppen' een landelijk protocol opstellen: de ultieme handleiding voor de bestrijding van de duizendpoot. ,,Niet meer zelf het wiel willen uitvinden, maar investeren in een gezamenlijke aanpak. De duizendpoot houdt zich ook niet aan de gemeentegrens", aldus Cattenstart. De provincies Gelderland, Brabant, Utrecht en de gemeenten Uden, Den Bosch en Bronckhorst (Gelderland) volgden Hilvarenbeek daarin. Binnen het project worden verschillende methodes in de praktijk getest. Op de hoop hét ultieme bestrijdingsmiddel te vinden. Het protocol is er nog niet, maar zou ergens halverwege 2019 beschikbaar moeten zijn.

Nog (heel) even wachten dus en tot die tijd proberen verdere verspreiding te voorkomen. ,,Maar dan ben je al een grote jongen hoor, als je deze plant in toom weet te houden", vertelt Carina de Rouw van de gemeente Den Bosch. Die gemeente inventariseert nu vooral nog en zit midden in een proef met kokend water. Het bestrijden komt later.

In Meierijstad roepen ze inwoners op om 'verdachte locaties' te melden ,,Want de plant kan forse schade veroorzaken aan funderingen, verhardingen, infrastructuur, rioleringen en drainagebuizen. En als duizendknoop in bermen groeit, ontneemt de plant (die wel 3 meter hoog kan worden, red.) het zicht", aldus wethouder Harry van Rooijen van Meierijstad.

In juni en september gaat Meierijstad daarom duizenknoop-locaties aanpakken door glyfosaat te gebruiken (meeste mensen kennen dat middel als Roundup). Maar of dat het beste werkt? Niemand weet het nog exact. Het is wachten op het protocol van het landelijke project. ,,Maar het wordt vast duur", voorspelt Cattenstart, die ook weet dat niets doen uiteindelijk nog altijd het meeste geld kost.

Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto
 1. 450 fietstochten voor de Old Bikers: ‘Het is inmiddels knap om ergens te fietsen waar we nog niet eerder fietsten’

  450 fietstoch­ten voor de Old Bikers: ‘Het is inmiddels knap om ergens te fietsen waar we nog niet eerder fietsten’

  HILVARENBEEK- ,,Het wordt een stevige rit vandaag”, is de mededeling van ritmeester Ed van Kordelaar, die een tocht van zestig kilometer heeft uitgestippeld. Traditiegetrouw start de ochtend met koffie en gebak. Ondanks de jubileumrit ontbreken twaalf leden waardoor ‘slechts’ negen man aanwezig is. Ook de twee initiatiefnemers Ben Wegdam en Walter Scheepens moeten vandaag verstek laten gaan.
 2. ‘We maken elkaar af op de digitale dorpswegen’
  PREMIUM
  Column

  ‘We maken elkaar af op de digitale dorpswegen’

  Het plattelandsspektakel is weer losgebarsten. Velen krijgen van ontroering een brok in de keel en tranen in de ogen bij het zien van de eerste hakselmachine. Kinderen in de klas kijken dromerig over hun schoolwerk naar buiten, waar tractoren af en aan rijden. Lege kar, volle kar, lege kar, volle kar. Een, twee, drie, vier. Een reusachtig telraam vanuit het klaslokaal, al moeten de kinderen buiten nog veel meer op hun tellen letten.

Tilburg e.o.