Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Bom onder politieoverleg ontmanteld; korpsleiding staat actie tijdens Decibel toe

UPDATEHILVARENBEEK - ,,Als dit niet wordt teruggenomen, is dit een oorlogsverklaring van een onbetrouwbare korpsleiding aan de vakbonden." Met deze niet mis te verstane woorden heeft Koen Simmers, voorzitter van de Nederlandse Politiebond NPb, vrijdag gereageerd op een brief van de korpsleiding over een stakingsactie tijdens Decibel in Hilvarenbeek. En met succes want de korpsleiding staat de actie toe, zoals eerder al werd toegezegd.

Volledig scherm
Politieacties. © Nederlandse Politiebond

Een paar dagen geleden werd de actie #NulDecibel gelanceerd door de politie en de vakbonden. Tijdens het festival Decibel zou geen politie aanwezig zijn. De reden? Festivals zijn een te grote belasting op het werk van agenten door het personeelstekort.

Intranet

De korpsleiding van de politie gaf toestemming voor deze actie, maar lijkt op die beslissing te zijn teruggekomen. ,,Korpsleiding komt afspraak niet na. Eerst akkoord geven actie en paar uur voor festival opeens bericht/brief op intranet met eisen aan collega's, zonder bonden in te lichten," meldt Koen Simmers op Twitter.

Bangmakerij

Ook het twitterkanaal waar de bonden hun acties aankondigen stellen dat er een brief is gestuurd. ,,Werkgever probeert actie #NulDecibel te breken door last minute bericht op intranet. Burgemeester en Korpsleiding dragen verantwoordelijkheid. Niet de vakbonden. Wij accepteren geen bangmakerij naar actievoerende politiemensen vanuit werkgever."

Quote

Dit is echt te gek voor woorden

Albert Springer, Penningsmeester Nederlandse Politiebond

Simmers zelf ging in zijn reactie nog en stap verder door te stellen dat het een oorlogsverklaring is en de leiding zich als onbetrouwbaar laat zien. De voorzitter van politiebond ACP, Maarten Brink, deelde de mening van Simmers. Hij gebruikte dezelfde teksten om zijn onvrede te uiten.

De penningmeester van de NPb, Albert Springer, reageerde ook op het bericht. ,,Dit is echt te gek voor woorden. Dit gaat wat mij betreft maandag een staartje krijgen. Je kunt alleen onderhandelen met betrouwbare partners."

Teruggenomen

De felle en vele reacties op de interne brief lijken effect te hebben gehad. ,,Het bericht is inmiddels aangepast. We zien het bericht van de korpsleiding als teruggenomen." De stakingsactie tijdens Decibel gaat daarmee gewoon door. Het lijkt er ook op dat de 'oorlogsverklaring' daarmee van tafel is.

Acties

Eerder werd besloten dat de beveiligers verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en de politie alleen bij dreigende situaties komt opdagen. Agenten voeren al langere tijd actie om een betere cao te krijgen. Dinsdag werd bekend dat de onderhandelingen weer opgepakt worden, maar dat eventuele acties doorgaan om druk op de ketel te houden

Tilburg e.o.