De plaats van het dodelijk ongeval op de Hakvoortseweg in Hilvarenbeek.
Volledig scherm
De plaats van het dodelijk ongeval op de Hakvoortseweg in Hilvarenbeek. © Toby de Kort

Boom valt op fietser in Hilvarenbeek: OM doet strafrechtelijk onderzoek

UPDATEHILVARENBEEK - Het Openbaar Ministerie gaat strafrechtelijk onderzoek doen naar de dood van Ad Kruyssen, vorige week in Hilvarenbeek. De 77-jarige man uit Biest-Houtakker kwam maandag 29 oktober om het leven toen hij over de Hakvoortseweg fietste en geraakt werd door een gerooide boom. Justitie wil onderzoeken of er sprake is geweest van nalatigheid.

Een woordvoerder van de politie kon donderdag nog niet zeggen of het onderzoek zich richt op een van de betrokken organisaties of op een individu, maar er zou volgens de woordvoerder sprake kunnen zijn van nalatigheid bij de opdrachtgever (in dit geval de gemeente Hilvarenbeek), de uitvoerder van de rooiwerkzaamheden of bij een van de verkeersregelaars. 

Verkeersregelaars

Op de dag van het ongeluk werden op de Hakvoortseweg, ter hoogte van bedrijventerrein Bukkum, bomen gerooid. De bomen moeten wijken voor de aanleg van nieuwe, geasfalteerde fietspaden aan beide kanten van de autorijbaan. Tijdens de werkzaamheden was de weg afgesloten voor doorgaand autoverkeer, maar (brom)fietsers werden wel doorgelaten op de momenten dat er even niet gezaagd werd. Het grondwerkbedrijf dat in opdracht van de gemeente Hilvarenbeek het werk uitvoerde, had verkeersregelaars ingezet om dit in goede banen te leiden. Hoe het kan dat Ad Kruyssen dan toch over de rijbaan fietste op het moment dat daar een boom werd omgekapt wordt nog onderzocht. 

Verliezers

Een dag na het ongeval maakte de politie al bekend dat het incident als verkeersongeval zou worden behandeld en niet als bedrijfsongeval. Een politiewoordvoerder legt uit: ,,Bij een verkeersongeval wordt gekeken naar zaken zoals de wegindeling. Wie kwam er van links of rechts. Heeft er iemand niet opgelet? Maar de officier van justitie heeft nu geoordeeld dat hier mogelijk toch iets anders aan de hand is.” 

De woordvoerder benadrukt dat de zaak alleen maar verliezers kent. ,,Op de eerste plaats natuurlijk de nabestaanden van het slachtoffer, maar er waren daar ook verschillende mensen aan het werk die het ongeluk hebben zien gebeuren.” De politie heeft inmiddels ruim tien getuigen gesproken.

[UPDATE 14.15] De gemeente Hilvarenbeek heeft inmiddels ook een eigen onderzoek ingesteld. ‘We zijn van mening dat iedereen, vooral de nabestaanden, er recht op heeft om te weten hoe dit ongeval heeft kunnen gebeuren. Mocht blijken dat de gemeente daarin iets te verwijten valt, dan zullen wij onze verantwoordelijkheid daarin nemen’, zo schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Er is een ingenieursbureau ingeschakeld om na te gaan of het werk aan de Hakvoortseweg ‘correct en volgens werkproces’ is verlopen. ‘Niet om daarmee een onderzoek tegenover het onderzoek van het OM te kunnen plaatsen, maar vooral omdat we willen weten of ons werk in lijn is met wat bedoeld en volgens werkproces is. En wat we hiervan kunnen leren als dat niet zo is.’

Tilburg e.o.