Volledig scherm
Hef tijdens WOO HAH! © Jaap van der Doelen

De maatstaf voor de zaterdag van WOO HAH! is gezet

HILVARENBEEK - De zaterdagmiddag op de Forest Stage van WOO HAH! wordt door Hef geopend. Het publiek is aan het begin nog kalm, maar als de cultheld uit Hoogvliet zijn trui optilt en hem met zijn tatoeage van het woord 'Kutleven' begroet, kan dat op massaal gejuich rekenen. Hef doet nieuwere tracks als 'Dealers uit de Buurt' en 'Hayabusa', maar wil zijn unieke status als Nederlandse rapveteraan ook met ouder werk vieren.

Zelfs het refrein van een bijna 10 jaar oude track als 'Gone' krijgt al snel bijval van het jonge publiek. Hef doet een eerbetoon aan overleden collega Feis, vertelt over hoe hij droomde over "een Playstation, FIFA 18 en tante jonko", en laat hij publiek hun middelvinger opsteken naar de regen. Het miezerbuitje deert hen inderdaad niet. Iedereen is hier gekomen voor een feest. Dat de aanstichter ervan na een half uur al weg is terwijl hij voor drie kwartier geboekt stond, vormt een anticlimax, maar deert uiteindelijk nauwelijks. De lont is aan.

Knallen

Op het hoofdpodium sist het vervolgens bij Jay Rock vervaarlijk verder. "Da's een Amerikaanse rapper, die gaat toch nog tien minuten 'Fakka, Amsterdam?' roepen", zegt een bezoeker die nonchalant richting de toiletten wandelt. Dat blijkt alleszins mee te vallen, want de meest ervaren rapper van het Black Hippy collectief uit Los Angeles knalt er van begin af aan vol in. Zijn gastoptreden op Kendrick Lamar's Money Trees komt uiteraard langs, tracks van zijn album 90059, en natuurlijk 'King's Dead' zijn bijdrage aan de immens succesvolle Black Panther soundtrack.

De sfeer blijkt er lekker inzitten, maar ontploffen doet het kruitvat nog niet. Ook als hij met een hele speech over het najagen van dromen zijn hit 'Win' inleidt, blijft het eerder smeulen dan ontvlammen. Na een prima performance van een uur heeft na ScHoolboy Q op vrijdagavond ook deze tak van het TDE label een uitstekende indruk nagelaten.

Megafoon

De vlam sluit dan uiteindelijk toch uit bij de Londense Little Simz. Met een megafoon als microfoon schreeuwt ze haar teksten over de baslijn van 'Boss' het publiek in. Haar band gebruikt ook de elektronische elementen van de tracks, en is eerder een aanvulling op haar beats dan een vervanging ervan, wat precies is zoals je het zou willen. Haar messcherpe track 'Venom' begint uiteindelijk drumloos en kruipt langs je ruggengraat omhoog, om je zodra de drums invallen bij de strot te grijpen, en niet meer los te laten. Elke lettergreep rolt feilloos en kraakhelder uit haar mond, als een niet te stoppen barrage van absoluut virtuoze raps. En elke zin herbergt het zelfvertrouwen van een vrouw die nu al weet dat ze hier zomaar wel eens het beste optreden van dit weekend kan staan te geven.

Little Simz zet de standaard, nu is het aan de rest van WOO HAH! die te evenaren.

Volledig scherm
Jay Rock tijdens WOO HAH © Jaap van der Doelen

Tilburg e.o.