Volledig scherm
Nieuwe wethouders in Hilvarenbeek. van links naar rechts: Gerrit Overmans, Ted van de Loo en Guus van der Put. © Bertrand Verhelst

Dit zijn de nieuwe wethouders van Hilvarenbeek

HILVARENBEEK – Het was donderdagavond een komen en gaan van wethouders in de gemeenteraad van Hilvarenbeek. Allereerst werd afscheid genomen van de wethouders die in de vorige raadsperiode deel uitmaakten van het college. 

De ex-wethouders Jan van de Wiel (CDA) en Bernd Roks (VVD) en Silvia Bloemsma werden bedankt voor hun werkzaamheden. De eerste twee verlaten het politieke toneel en komen niet in de gemeenteraad. Sylvia Bloemsma gaat sinds de afscheiding van de Gemeenschapslijst na de gemeenteraadsverkiezingen als eenmansfractie verder onder de naam Groep Bloemsma. Lovende woorden van burgemeester Ryan Palmen aan het adres van de scheidende wethouders. Dit overigens niet meer in het bijzijn van Bernd Roks. Die moest de raadsvergadering vroegtijdig verlaten in verband met een vergadering in de gemeente Ijsselstein waar hij als wethouder aan de slag gaat.

Het voorstel van de benoeming van de nieuwe wethouders Ted van de Loo (60), Gerrit Overmans (58) en Guus van der Put (66) werd overigens niet raadsbreed aangenomen. Het CDA en de groep Bloemsma gaven bij het voorstel van de benoeming een duidelijke stemverklaring af. Het CDA liet weten blanco te gaan stemmen. Volgens het raadslid Clemens Veraa kwam zijn partij mede tot dit standpunt omdat de kandidaat wethouder van het CDA Jan van de Wiel geen eerlijke kans zou hebben gehad bij de sollicitatie. “We zullen de nieuwe wethouders echter beoordelen op hun betrokkenheid en vertegenwoordiging van onze samenleving”, aldus Veraa.

Sylvia Bloemsma van de Groep Bloemsma gaf aan niet in te kunnen stemmen met het voorstel omdat ze geen rol heeft gehad in het proces van de benoeming. “Wij kunnen dan ook niet beoordelen of de drie voorgestelde kandidaten de beste van de 73 kandidaten zijn en vinden het jammer dat er geen kandidaat uit Hilvarenbeek wordt benoemd.”

De overige partijen Hoi Werkt, de VVD en de Gemeenschapslijst konden zich goed vinden in het voorstel. Volgens de voorzitter van de selectiecommissie Gon Boers (HOI Werkt) hebben de deskundigheid en de bestuurlijke ervaring van de kandidaten de doorslag gegeven. “We hebben er vertrouwen in dat de gemeenteraad samen met de burgemeester en deze drie wethouders een nieuwe politieke weg kan inslaan. “

Omdat de nieuwe wethouders niet in Hilvarenbeek wonen, moest de gemeenteraad in de vergadering nog een voorstel goedkeuren om ontheffing te verlenen van het wettelijk vereiste ingezetenschap. De laatste hobbel voor het nieuwe college van burgemeester en wethouders dat aanstaande dinsdag voor het eerst officieel vergadert. Daar zal de portefeuilleverdeling worden bepaald en worden afgesproken wie zal optreden als loco-burgemeester.

Tilburg e.o.