Volledig scherm
Dé modetrend van WOO HAH 2019: de facemask © Jaap van der Doelen

Droogte van vorig jaar zorgt voor dé modetrend van WOO HAH 2019: de facemask

HILVARENBEEK - Het festival in de Beekse Bergen is niet alleen opvallend modieus, maar zet zelfs eigen modetrends. Een blik op de oorsprong van de opvallende gezichtsmakers die gretig aftrek vinden bij het WOO HAH!-publiek.

Met een jong publiek en een subcultuur die in volle bloei staat, is het niet verwonderlijk dat WOO HAH! Een uitzonderlijk modieus festival is. Door het zand van de Beekse Bergen sloffen de meest kleurrijke designersneakers, aan de voeten van mensen die duidelijk nagedacht hebben over wat daar matchende broeken en shirts bij kunnen zijn. Hier staat bovendien geen standje met merchandise, maar een volwaardige kledingwinkel van de sponsor, die een hele kledinglijn in de stijl van het festival verkoopt. En dit jaar heeft WOO HAH! Daarnaast nog een geheel eigen fashion trend voortgebracht: de facemask.

Extreme droogte

De oorsprong ligt in de extreme droogte die er vorig jaar heerste, en de enorme stofwolken die dat als gevolg had. De combinatie van los zand en optredens die om de haverklap moshpits voortbrengen, deed de korrels metershoog de lucht in vliegen. Het leverde spectaculaire beelden op, maar ook flink geïrriteerde luchtwegen. Op de laatste dag was er een enkeling die al een stofkap omdeed, maar bonden velen een t-shirt voor hun gezicht om nog enigszins vrij te kunnen ademen.

Aan die steen stoot de organisatie zich geen tweede keer. Voor slechts één muntje is bij elke bar een zwarte stofkap mét WOO HAH! logo erop te krijgen. Een bescheiden aantal regenbuien maakt de noodzaak daarvan volstrekt overbodig, maar wat blijkt? Meer dan enkeling kiest er toch voor om het masker, of dat van een ander modieus merk, voor het gezicht te dragen.

Mooi aandenken

De Beekse Bergen staat niet bekend om laaghangende smog, dus wie niet aan smetvrees lijdt zou makkelijk met het gezicht onbedekt rond kunnen lopen. Maar dan mis je de kans om een vriendelijk geprijst aandenken met een aansprekend achtergrondverhaal te kunnen dragen. Met een masker op, laat je zien dat je op WOO HAH was, en wel om te moshen. Een modetrend is geboren.

Tilburg e.o.