Ernstig ongeluk met springkussen in Esbeek: twee kinderen gewond

videoESBEEK - Twee kinderen zijn zaterdagmiddag bij groepsaccommodatie De Kievit aan de Prins Hendriklaan in Esbeek gewond geraakt. Dat gebeurde nadat zij door een nog onbekende oorzaak van een springkussen vielen. 

Een traumahelikopter landde vanwege de ernst van de situatie op hetzelfde veldje. Personeel van het traumateam heeft zich over de slachtoffers ontfermd.

Arbeidsinspectie

De tieners zaten bovenin het springkussen toen zij plotseling naar beneden vielen. Hoe dat kon gebeuren, wordt onderzocht. De slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Over de ernst van hun verwondingen is nog niets bekend. ,,We wachten de onderzoeken af”, laat een woordvoerder van De Kievit aan deze krant weten. Vanwege privacyredenen wil zij verder niet op de zaak ingaan. De overige kinderen van de groep werden door de begeleiders opgevangen. 

Tekst gaat verder onder deze foto

Volledig scherm
Ziekenwagen aanwezig na incident met springkussen in Esbeek © Toby de Kort/De Kort Media

Omstanders

Of er iets mankeerde aan het springkussen, is niet duidelijk. Volgens omstanders is het toestel omgevallen, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Het afgelopen jaar waren er in Nederland geregeld incidenten met springkussens waardoor kinderen gewond raakten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat een onderzoek starten. De ouders van de slachtoffers zijn op de hoogte gebracht, laat de politie weten. Het springtoestel lag ondertussen leeg op de grond. 

Groepsaccommodatie De Kievit ligt in natuurgebied ‘De Utrecht’ tussen Lage Mierde en Esbeek.

Springkussens

Door het hele land worden springkussens te huur aangeboden die volgens experts gevaarlijk zijn voor kinderen. Het gaat om meer dan honderd kussens. Afgelopen zomer liepen zeker twee kinderen een schedelbasisfractuur op na een val van zo’n kussen. De fabrikant en de NVWA weten daarvan, maar halen de kussens niet allemaal terug, meldde RTL indertijd.

Het gaat om de zogenoemde multiplay-kussens. Dat is een van de populairste kussens van dit moment, die in verschillende thema’s wordt aangeboden. Een certificaat van goedkeuring zou moeten aangeven of een springkussen veilig is of niet. Volgens RTL is ook veel mis met de veiligheidskeurmerken en wordt er volop gesjoemeld met deze certificaten.

Neemt toe

Het aantal ongelukken met luchtkussens is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Gemiddeld ging het vorig jaar zes keer per dag mis. Tien jaar geleden belandden volgens VeiligheidNL 1400 mensen op de eerste hulp na een val van een luchtkussen. Vorig jaar waren dat er zo’n 2200. De verwondingen variëren van hoofdwonden tot botbreuken. Ook dit jaar gebeurden er al diverse ongevallen.

Volledig scherm
Traumahelikopter geland na incident met springkussen in Esbeek © Toby de Kort/De Kort Media

Tilburg e.o.