Volledig scherm
Maarten Jense.Foto Marie-Therese Kierkels/PVE

Filmische traktatie voor dirigent Maarten Jense van het KlarinetNsemble

HILVARENBEEK - Het jubileumconcert van het KlarinetNsemble herbergde zaterdagavond in Hilvarenbeek een verrassing voor de man die 25 jaar geleden aan de basis van het orkest stond, dirigent Maarten Jense.


Nadat het ensemble in de Elckerlijc zijn eigen compositie 'Circles on a Ground' al had uitgevoerd, werd Jense tot zijn verbazing onthaald op een kunstzinnige verfilming ervan. Filmmaker Boris Peters versneed de muziek met beelden uit het verkeersgewoel in een Chinese stad.

De traktatie was ingestoken door André Kervel, de solist van de avond met wie Jense op het conservatorium al de liefde voor de klarinet deelde. De 57-jarige Jense reageerde verheugd. Hij had altijd al filmmuziek willen maken, maar had nooit gedacht dat het omgekeerde zou gebeuren: beelden bij zijn muziek.

Op zijn beurt had Jense een presentje voor burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek: de jubileum-cd van het KlarinetNsemble met vertolkingen van onder andere Johann Sebastian Bach, Béla Bartók en Astor Piazzolla.

Palmen kreeg ook een gratis klarinetles aangeboden, waarmee Jense plagerig herinnerde aan de 'culturele knauw' die hij twee jaar geleden in Hilvarenbeek had opgelopen. De Hilvarenbeekse politiek besloot toen om subsidie aan de muziekschool, waaraan Jense was verbonden, te vervangen door 'rugzakjes' per leerling.

Tilburg e.o.