Volledig scherm
Antoinette Rijk (1914-2019) © Fotostichting Diessen

Geboren in Diessen, 105 jaar later gestorven in Frankrijk

DIESSEN - Oud is de geschiedenis van de ontginning van de Diessense heide. Maar in Frankrijk, in een plaatsje genaamd Saint Cyr sur Loire, leefde tot donderdag nog iemand met vage herinneringen aan het wroeten op schrale zandgronden. Haar naam: Antoinette Rijk. Geboren in 1914, te Diessen.

Wil Vennix, behalve gemeenteraadslid ook heemkundige, kwam haar vijf jaar geleden op het spoor toen hij een verhaal maakte voor Hers en geens dur Diessen

,,Ik schreef over de lotgevallen van Zeeuwse ontginners in Diessen begin twintigste eeuw. Puur toevallig kwam ik erachter dat een in Diessen geboren dochter van een van de Zeeuwse families een paar weken later 100 werd: Antoinette Cholin-Rijk. Ze was omstreeks 1921 met haar gezin meeverhuisd naar Frankrijk. 'Door-geëmigreerd’ zou je kunnen zeggen, want de familie was eerder vanuit Yerseke naar Diessen verhuisd."

Op initiatief van Vennix heeft burgemeester Ryan Palmen de eeuweling een felicitatie in het Nederlands en Frans geschreven. Er kwam ook een bedankbriefje vanuit Frankrijk retour. 

De Toekomst

De vader van Antoinette (‘Tannetje’ op z'n Zeeuws) was Adriaan Rijk, directeur van de Zuid-Bevelandsche Landbouw-Onderneming De Toekomst. Een ontginningsboerderij in Diessen draagt nog altijd die naam. 

De ontginningen verliepen niet zo voorspoedig als gehoopt, vandaar dat het gezin in 1921 zijn heil in Frankrijk ging zoeken. Antoinette trouwde er met André Cholin. Ze kregen twee kinderen.

Ze sprak op hoge leeftijd nog wat woorden oud-Zeeuws en had ook nog wat Diessense jeugdherinneringen. Bijvoorbeeld over de ultramoderne ‘reuzenschuur’, waar de koeien naar believen water hadden op elke locatie. Ook de brand in 1921 kon ze zich nog herinneren.

Volledig scherm
De brief - in het Nederlands - van burgemeester Ryan Palmen aan de 100-jarige Antoinette Rijk © Gemeente Hilvarenbeek
Volledig scherm
Het antwoord van Antoinette Rijk aan burgemeester Palmen van HIlvarenbeek © Gemeente Hilvarenbeek

Tilburg e.o.