Volledig scherm
Jong en oud was aanwezig tijdens de heredenking. © Ad van der Velden

Grote opkomst bij herdenking fusillade Gorp en Rovert(video)

HILVARENBEEK - Nogal wat belangstellenden meldden zich maandag in de bossen van Gorp en Rovert in Hilvarenbeek voor de herdenking van de fusillade op 15 augustus 1942. Na een korte toespraak door voorzitter Ferdinand Sassen (Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren), werden er kransen gelegd, was het een minuut stil, werd de Last Post geblazen, waarna de ruim 150 aanwezigen tenslotte langs het monument naar de twee graven wandelden die nog in de bossen aanwezig zijn.

Op 15 augustus 1942 werden als vergelding voor een overigens mislukte bomaanslag op een trein in Rotterdam, vijf prominente Nederlanders op deze plek in het bos gefusilleerd.

Reizende tentoonstelling
Als het aan de Stichting ligt wordt er volgende jaar, het is dan 75 jaar geleden dat de fusillade in de bossen van Gorp en Rovert plaatsvond, een reizende tentoonstelling gehouden. Voorzitter Sassen: ,,Wij hebben volgende maand met de vier gemeenten overleg hierover. De tentoonstelling is in 2017 te zien in de vier gemeenten Hilvarenbeek, Goirle, Haaren en St. Michielsgestel. Wij denken er daarnaast over om deze ook in het oorlogsmuseum in Rotterdam te exposeren”.
Bestuursleden van de stichting reageerden verder blij verrast met de grote opkomst van jong en oud bij deze herdenking.

Volledig scherm
De kransen ter nagedachtenis aan de fusillade. © Ad van der Velden
De herdenking in de bossen van Gorp en Rovert in Hilvarenbeek (voormalig Goirles grondgebied) werd maandag 15 augustus druk bezocht. Ruim 150 belangstellenden luisterden naar de toespraak van de voorzitter van de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren, zagen het leggen van de kransen, hielden een minuut stilte, luisterden naar The Last Post en defileerden langs de gedenksteen en de twee graven, die nog aanwezig zijn, diep in de bossen. Op 15 augustus 1952 werden hier vijf willekeurige gijzelaars door de Duitsers gefusilleerd als vergelding.

Tilburg e.o.