Volledig scherm
Burgemeester Palmen deelt dropsleutels uit aan de basisschooljeugd van Hilvarenbeek (archieffoto) © Marie-Thérèse Kierkels/BeeldWerkt

Hilvarenbeek laat prognoses op scholen los: Esbeek, Biest-Houtakker en vooral De Driehoek flink in de min

UPDATEHILVARENBEEK - Drie van de zeven basisscholen moeten er rekening mee houden dat zij in één generatie tijd flink inboeten op het leerlingenaantal. 

Dat geldt voor De Vlinderakker in Biest-Houtakker en De Wingerd in Esbeek, maar vooral voor de Driehoek. Die enige openbare basisschool gaat terug van 190 naar 148 leerlingen. Dat blijkt uit prognoses die Buro PVG in opdracht van de gemeente heeft opgesteld. De langetermijnprognose houdt op in het schooljaar 2036/2037. 

,,Een wel erg lange termijn", reageert Gerda Lukkien–Boerefijn, directeur van de Driehoek. ,,Onze eigen prognose over een periode van zes jaar laat zien dat we stabiliseren."

Onduidelijk is waarom met name De Driehoek in het rapport van PVG zo fors achteruit boert. Behalve bevolkingsgegevens is met 'belangstelling' rekening gehouden, maar het wordt niet helder gemaakt waar dat op gestoeld is. Volgens Lukkien is gekeken naar ontwikkeling van het leerlingenaantal in het verleden en is daar een trend van gemaakt: ,,We hebben ooit op 260 leerlingen gezeten. Maar we zitten nu in een nieuw gebouw, aan de rand van een nieuwbouwwijk, met ook een kinderdagverblijf erbij. Dat mag je ook meewegen."

Het totaalaantal leerlingen in Hilvarenbeek daalt van 1262 naar 1219. Tegen die stroom in laten drie scholen een lichte groei zien: Starrebos (343 leerlingen over 18 jaar), Willibrordus  in Diessen (277) en de Doelakkers (200). De Vlinderakker komt uit op 98; De Wingerd in Esbeek op 80.  

PROGNOSES

Hoeveel leerlingen tellen de zeven basisscholen in de gemeente Hilvarenbeek nu en hoeveel kunnen zij er in het schooljaar 2036/2037 verwachten?

Groei

Starrebos: van 335 naar 343
Willibrordus: van 275 naar 277
De Doelakkers: van 193 naar 200
St. Jozef: van 66 naar 73

Krimp

De Driehoek: van 190 naar 148
De Vlinderakker: van 108 naar 98
De Wingerd: van 95 naar 80

Totaal: van 1262 naar 1219

  1. Tessa uit Esbeek maakte een film over haar overleden vader: 'Het was de beste therapie ooit’
    PREMIUM
    VIDEO

    Tessa uit Esbeek maakte een film over haar overleden vader: 'Het was de beste therapie ooit’

    ESBEEK - Ze was pas twaalf. En wat weet je nou eigenlijk van je ouders als je twaalf bent? Niet veel, besefte Tessa Moors. Zou ze haar vader na zijn dood daarom snel vergeten? Wist ze wel genoeg over de man die plots uit haar leven werd weggerukt? In een poging hem beter te leren kennen, maakte ze een film over hem met de herinneringen van anderen. Haar manier van rouwverwerking. ,,En het bleek betere therapie dan al die gesprekken met de psychiater bij elkaar.’’

Tilburg e.o.