Fractievoorzitter Gon Boers van HOI Werkt.
Volledig scherm
Fractievoorzitter Gon Boers van HOI Werkt. © HOI Werkt

HOI Werkt pleit voor nieuwe politiek in de Hilvarenbeekse raadszaal

HILVARENBEEK - HOI Werkt pleit voor een nieuwe soort politiek in de Hilvarenbeekse raadszaal. In het verkiezingsprogramma van de partij is het een speerpunt: een gemeenteraad waarin geen sprake meer is van een coalitie en oppositie, maar waarin alle partijen samenwerken om tot breedgedragen besluiten te komen. En vooral: een politiek waarin een grotere rol is weggelegd voor de inwoners.

Lijsttrekker en huidig fractievoorzitter Gon Boers: ,,De samenleving verandert, dus ook de politiek moet veranderen. We vragen als overheid steeds meer van onze inwoners. Dan is het niet meer dan normaal dat we die inwoners ook veel meer bij de besluiten betrekken. We hebben enorm veel deskundigheid rondlopen in onze gemeente. Waarom maken we daar niet meer gebruik van?"

Quote

Partijpoli­tiek speelt nu een te grote rol. Wij willen naar een consensus toe

Gon Boers (HOI Werkt)

De afgelopen raadsperiode was HOI Werkt de enige oppositiepartij in Hilvarenbeek. Maar wat als de partij het na de aankomende verkiezingen plotseling voor het zeggen krijgt in Hilvarenbeek? Is die nieuwe politiek dan nog wel zo interessant? Boers: ,,Ja, want ook die andere partijen vertegenwoordigen een deel van de kiezers. Het is niet democratisch om een deel van de kiezers uit te sluiten, zoals nu gebeurt. Partijpolitiek speelt nu een te grote rol. Een besluit gaat nu vaak om een stem meer of minder, maar wij willen naar een consensus toe."

Volgens het idee van HOI Werkt worden wethouders niet meer aangedragen door een partij, maar moeten wethouders solliciteren. Ze worden aangenomen op basis van hun deskundigheid in een bepaalde portefeuille. Omdat er geen oppositie meer is, moet de raad zelf de controlerende rol oppakken. ,,Dat kan omdat wethouders geen politieke partijkleur meer hebben. Ook willen we een actievere rol voor de rekenkamer." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gemeenteraden zoeken creatieve vergaderopties in coronatijd

    Gemeentera­den zoeken creatieve vergaderop­ties in coronatijd

    TILBURG - Het is een wat desolate aanblik. Burgemeester Mark van Stappershoef die samen met griffier - op uiteraard gepaste afstand - in een lege raadszaal zit. Na een kleine minuut kijkt de voorzitter van de gemeenteraad van Goirle op zijn horloge. ,,Er was een raadsvergadering uitgeschreven, maar er is geen raadslid aanwezig. Dat betekent dat het quorum niet is gehaald en er ons niets anders rest dan de vergadering te verzetten.”

Tilburg e.o.